Zlatibor – šta videti, a da nije centar?

Zlatibor planina je veliki turistički centar koji nije samo aktuelan tokom zime. Ovde sve vrvi od turista preko cele godine, gužve umeju da budu čak i kada je sezona najslabija.

Međutim većina turista greši jer se ne odmakne od centra i ne upozna sa prelepom okolinom ove divne planine. Centar će vam biti interesantan prva dva dana, naročito sada kada je Trg renoviran, ali to je to. Brzo će vam dosaditi.

Zato obavezno posetite i neka druga mesta, u okolini koja će vas oduševiti još više. Jer Zlatibor ne čini samo centar!

Gondolom do Tornika

zlatibor

Tornik je najviši vrh Zlatibora i nalazi se na 1496m nadmorske visine. Ovde se nalaze i ski staze, pa su ranije turisti dolazili čisto zbog skijanja.

Međutim nakon što je otvorena gondola koja vozi do vrha, interesovanje za Tornik se pojačalo. Na žalost, turisti se samo provozaju do vrha, popiju piće i vrate.

Prošetajte malo po Torniku. Na primer, kada siđete sa gondole, idite levo do kraja staze i čeka vas divan vidik. Ako vreme posluži, može se videti čak i Crna Gora. Tornik je veliki i ljubitelji šetnje po prirodi će svakako uživati!

Što se tiče gondole, cena je 1000 dinara za odrasle, za decu 550. Popuste imaju stanovnici opštine Čajetina, grupne posete, kao i osobe sa invaliditetom.

Zlatiborska jezera

Na ovu destinaciju, takođe možete doći gondolom. Između polazne stanice i Tornika, staje se i na Zlatiborska jezera. Ako ne volite što je Zlatibor urbanizovan, onda što pre prošetajte ovom lokacijom, jer je u planu da se na ovom mestu u narednim godinama izgrade hoteli.

Ako ste nekada leteli avionom iz Crne Gore, ka Beogradu, mogli ste da primetite jedno od Zlatiborskih jezera koje ima oblik zmaja.

Gostilje

Ljubitelji vodopada i čiste, planinske vode, biće oduševljeni odlaskom na vodopad Gostilje. Ovde se danas nalazi jako lepo izletište, zato ako provodite par dana na Zlatiboru, jedan ceo dan odvojte samo za Gostilje.

Ovde se nalazi i bazen, sportski tereni, prostor za piknik… Ulaznica se plaća, košta 200 din za odrasle i 100 din za decu.

Najveći vodopad na Gostilju je visok oko 20m, a okružuje ga još nekoliko prelepih, manjih vodopada i slapova. Kada stanete pored vodopada, osetićete takozvali efekat hladnog tuša, što može biti veoma osvežavajuće tokom leta. Voda je jako hladna, pa nije za kupanje.

Stopića pećina

Na severnoistočnoj strani, Zaltibor je sakrio, verovatno svoje najveće blago – Stopića pećinu. Kroz pećinu protiče potok, unutra se nalazi i vodopad, a ono što je svakako čini posebnom jesu kade. Predlažemo da Stopića pećinu posetite u proleće kada su kade pune vodom.

zlatibor

Na samom ulasku u pećinu nalazi se visoki brežuljak, koji se naziva i pseće groblje. Iznad brežuljka je pukotina u steni. Priča kaže da je nekada, pre nego što je put do ulaza u pećinu bio prohodan, lokalno stanovništvo kroz otvor bacalo posmrtne ostatke svojih ljubimaca i domaćih životinja. Vremenom se od njihovih tela napravio i ovaj brežuljak.

Cena ulaznice je 250 dinara za odrasle i 150 za decu.

Sirogojno

Ljubitelji etno turizma treba da svrate u Sirogojno, i upoznaju se sa tradicijom ovih krajeva. Ovde ćete naći muzej na otvorenom ,,Staro selo” i videti kako su stanovnici Zlatibora nekada živeli. Možete kupiti i nešto od ručnih radova lokalnog stanovništva poput džempera, prskula, vunenih čarapa, košulja, vezenih materijala i slično.

Dobra klopa na Mačkatu i Borovoj glavi

Od lokalnih specijaliteta ne treba propustiti zlatiborsku pršutu, sir i kajmak. Dobru jagnjetinu ćete naći na Mačkatu, verovatno najbolju u Srbiji. Turisti tvrde da se na Borovoj glavi može kupiti odlična kompet lepinja. Najbolje je konzumirati je u kombinaciji sa domaćim kiselim mlekom, a ko voli jaču hranu može dodati i pršute.

zlatibor

Još par destinacija…

Ovo je samo mali deo sadržaja koji se nalazi na Zlatiboru, a možemo očekivati da će ga biti još više u narednom periodu. Nije loše ni posetiti El Paso, divne crkve, manastire i spomenike, Titovu vilu, Dino park, Avantura park, muzeje i galerije.

Da ne govorimo o zabavnim aktivnostima, kao što su plainarenje, biciklizam, vožnja kvadova, jahanje i brojne druge! Zlatibor definitivno ima mnogo toga da ponudi.

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *