Kip slobode u Njujorku: Simbol slobode i američkog sna

Kip Slobode, monumentalno remek-delo i simbol slobode, dočekuje posetioce Njujorka kao nezaobilazan deo svakog putovanja u Sjedinjene Američke Države. Ova impozantna statua, poklon Francuske Americi, svojom prisutnošću dominira zalivom Njujorka i postala je ne samo arhitektonsko čudo već i živopisna oda vrednostima slobode i demokratije.

Kip Slobode – Istorija

Kip Slobode je delo francuskog vajara Frederika Ogista Bartoldija. Njegova izgradnja je finansirana kroz zajedničke napore Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, dok je postavljanje statue zvanično obavljeno 28. oktobra 1886. godine. Ovaj velelepni kip, visok preko 46 metara, simbolizuje duh slobode i prijateljstva između dva naroda. Kip je smešten na ostrvu Liberti u njujorškom zalivu, a posetioci mogu do pomenutog ostrva trajektom.

kip slobode

Arhitektonska lepota Kipa Slobode proističe iz pažljivog dizajna Frederika Bartoldija. Kruna na glavi Kipa Slobode ima sedam zvezda koje simbolizuju sedam mora i sedam kontinenata sveta. Ovaj element predstavlja ideju univerzalnosti, sugerišući da sloboda treba da bude pristupačna svim ljudima, bez obzira na njihovo poreklo ili nacionalnost. Sa vrha statue, sa njene krune, posetioci mogu uživati u spektakularnom pogledu na Njujork.

Skulptura Kipa Slobode poseduje različite fakture i detalje, uključujući reljefe, naborane tkanine na odeći, i precizno izrađene karakteristike lica.

Putovanje do Kipa Slobode

Avantura do Kipa Slobode počinje uživanjem u raznolikim delovima Njujorka. Preporučuje se da posetite ostrvo Liberti trajektom. Trajekti do ostrva Liberti i ostrva Elis obično polaze iz Bateri parka u donjem Menhetnu.

Dobro isplanirajte vreme, jer redovi mogu biti dugi, posebno tokom špica sezone. Ova nezaboravna vožnja pruža priliku da vidite nadaleko čuveni Njujork, sa znamenitostima poput Menhetn nebodera i čuvenog bruklinskog mosta.

kip slobode elis ostrvo

Liberti ostrvo

Ostrvo Liberti na kojem se Kip Slobode nalazi takođe nudi posetiocima priliku da istraže bogatu istoriju i značaj ovog simbola slobode.

Muzeji na ostrvu pružaju uvid u proces izgradnje Kipa Slobode, sa zanimljivim eksponatima. Takođe, posetioci mogu uživati u parkovima i šetalištima koja nude spektakularan pogled na samu statuu i okolinu.

Značaj Kipa Slobode u američkoj istoriji

Kip Slobode ima duboko ukorenjeno značenje u američkoj istoriji, predstavljajući simbol dobrodošlice za milione imigranata koji su dolazili u Sjedinjene Američke Države tokom 19. i 20. veka.

Jedno od najnezaboravnijih iskustava koje posetioci mogu doživeti je uspon do krunskih prostorija Kipa Slobode. Pogled sa ovog visokog položaja pruža panoramski uvid u Njujork, uključujući Menhetn, Hoboken, i druge delove zaliva. Savetuje se da rezervišete karte unapred kako biste osigurali svoje mesto, jer je broj posetilaca ograničen.

kip slobode

Praktični saveti za posetu

Posetioci bi trebalo da planiraju svoju posetu Kipu Slobode unapred kako bi maksimalno iskoristili svoje iskustvo. Preporučljivo je kupiti karte za trajekt ranije kako biste izbegli gužve i osigurali svoju posetu. Takođe, važno je zapamtiti da je dostupnost karata za uspon na krunu ograničena, pa je preporučljivo rezervisati ih putem zvaničnog sajta.

Pre nego što se ukrcate na trajekt za ostrvo Liberti imajte u vidu da morate proći proveru, sličnu kao na aerodromima širom sveta. Obavezno pripremite svoj pasoš i uklonite sve zabranjene predmete iz torbi.

Cene karata:

  • Karta za trajekt: 24 dolara za odrasle, 16 dolara za decu od 6-12 godina, besplatno za decu do 5 godina.
  • Obilazak pijedestala: 31 dolara za odrasle, 19 dolara za decu uzrasta 6-12 godina, besplatno za decu do 5 godina.
  • Krunski obilazak: 39 dolara za odrasle, 23 dolara za decu uzrasta 6-12 godina, besplatno za decu do 5 godina.

Napomena: Cene su promenljive i pođeljno je posetiti zvanični sajt kako biste se informisali o trenutnim cenama karata

Kip Slobode predstavlja vrhunac američkog iskustva, simbolizujući vrednosti slobode, demokratije i dobrodošlice. Ovo iskustvo ne samo da pruža uvid u bogatu američku istoriju već i podseća na univerzalne vrednosti koje povezuju ljude širom sveta. Pa ako se nađete u Njujorku, nemojte propustiti!

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *