Dolina reke Loare – 5 očaravajućih zamaka

Na samo dva sata od Pariza, u centralnoj Francuskoj, dolina reke Loare uvek je bila magnet za Francusku elitu. Prelepi pejzaži bili su jedan od razloga da mnogi francuski kraljevi odaberu ovaj deo Francuske za svoj dom, gradeći bajkovite i impresivne dvorce koji danas privlače mnogobrojne turiste.

Dolina reke Loare – bajka u srcu Francuske

Poseta ovom delu Francuske vodi vas u prošlost. Imate osećaj da ste u pravoj bajci, uživajući u lepotama velelepnih dvoraca. Ima ih preko 300, neki veliki i poznati, neki manji i ne baš tako čuveni, što nikako ne umanjuje njihovu lepotu i čarobnost.

Zamak Villandry

dolina reke loare

Jedan od najimpresivnijih dvoraca doline Loare je Villandry. Sagrađen je početkom VI veka i poslednji je dvorac koji je izgrađen u renesansnom stilu u ovoj oblasti.

Ono što najviše privlači turiste su prelepi vrtovi koji deluju nestvarno. Podeljeni su na tri nivoa, a mešavina raznovrsnog cveća i povrća nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Lavirint neverovatnih boja deluje smirujuće i opuštajuće, a fontane i jezero u jednom od njih pravo su mesto za sanjarenje.

Chenonceau zamak

dolina reke loare

Jedan od najposećenijih i najslikanijih zamaka Francuske. Izgrađen je na reci Šer, a nazivaju ga još i ženski zamak zbog interesantne i burne istorije.

Francuski kralj Henri II kupio je ovaj zamak za svoju ljubavnicu Dajanu. Posle njegove smrti, njegova zakonita supruga Ketrin iselila je Dajanu iz zamka i sagradila dvospratnu galeriju na mostu. Sagrađeni zamak je ostavila svojoj snahi Lujzi, supruzi Henrija III koja se nakon njegovog ubistva povukla u dvorac noseći beli kostim žalosti, po kome je postala poznata kao Bela kraljica.

Zamak Chambord

dolina reke loare

Izgrađen 1519. godine, zamak Chambord prvobitno je bio lovački dom kraljevskog dvora. Iako nikada dovršen, postao je jedan od najvećih dvoraca u dolini reke Loare sa preko 400 soba.

Prostire se na 5440 hektara uglavnom šumovitih predela, okružen je zidom dugim 32 kilometra i približno je iste veličine kao centar Pariza.

Amboise

Preko 400 godina dvorac Amboise bio je prebivalište francuskih kraljeva. Svoju najveću slavu dostigao je za vreme vladavine francuskog Kralja Fransoa I koji je bio veliki ljubitelj italijanske arhitekture i umetnosti.

Za ukrašavanje palate zaposlio je nekoliko vrhunskih italijanskih umetnika tog vremena, od kojih je jedan bio i čuveni Leonadro Da Vinči. Grob ovog slavnog umetnika nalazi se danas u kapeli dvorca.

Zamak Angers

Za razliku od mnogih romantičnih zamaka sa božanstvenim vrtovima u dolini rele Loare, Angers je prostrani srednjevekovni zamak okružen masivnim zidovima i kulama. Ovi bedemi su dugački 500 metara i imaju 17 kula.

Ono što je zanimljivo jeste da se u ovom dvorcu nalazi Tapiserija Apokalipse koja je, zahvaljujući načinu izrade, veličini i starosti, glavno delo srednjevekovne umetnosti.

Smeštaj u Dolini Loare

Booking.com

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *