Mon Sen Mišel – čarobno zdanje u francuskom delu Normandije

Mon Sen Mišel je zdanje staro preko hiljadu godina. Smešten je na samoj obali Lamanša, a nekih četiri sata vožnje od Pariza.

Jedno je od najzanimljivijih turističkih destinacija u Francuskoj, a gotovo nezaobilazna lokacija za sve turiste koji obilaze Normandiju. Deluje kao malo ostrvce koje je odvojeno samo par stotina metara od kopna.

Nekada je bio takoreći, potpuno odsečen od kopna i do njega se dolazilo samo kada je oseka, odnosno kada se more povuče i oslobodi prilaz manastiru. Danas postoji uređen put tako da do utvrđenja možete doći bilo kada, bez obzira na vremenske uslove.

Legenda i istorijske činjenice – kako je nastao Mon Sen Mišel?

Prema jednoj zanimljivoj legendi Arhangel Mihailo tražio je od biskupa iz susednog grada Avranša da na ovom mestu izgradi crkvu. Biskup to nije učinio i anđeo mu je prstom probio lobanju. Danas se u jednoj crkvi u Avranšu čuva probušena lobanja za koju se veruje da je pripadala biskupu, mada naučnici kažu da zapravo datira iz doba neolita.

mon sen mišel

Što se tiče istorijskih činjenica, podaci kažu da je na ovom mestu uz pomoć normandijskog plemstva izgrađen manastir u X veku. Donacije su i kasnije nastavile da pristižu, što od strane plemića, što od strane kraljeva, pa je Mon Sen Mišel vremenom postao pravo utvrđenje, odnosno zajednica benediktskih monaha.

Još od XIV veka u Mon Sen Mišel dolaze hodočasnici, iako je često bio meta napada s obzirom da se nalazi na samoj obali Lamanša. Osim što je korišćen u religijske i vojne svrhe, neko vreme je poslužio i kao zatvor.

Uprkos burnoj istoriji, utvrđenje je opstalo i dočekalo XX vek, kada je stavljeno pod UNESCO zaštitu. Na jubilarnoj proslavi na kojoj je obeleženo 1000 godina postojanja ovog zdanja, u Mon Sen Mišelu je održana služba, a na samom početku XXI veka ovde se ponovo doseljavaju monasi i monahinje.

Šta videti u Mon Sen Mišelu?

Dakle, Mon Sen Mišel nije samo manastir već čitavo zdanje, koje danas predstavlja religijski, ali i kulturni centar.

Pored prelepe crkve, ovde se nalazi i nekoliko muzeja. Posetite i kuću Tiphaine sa autentičnim nameštajem i predmetima iz XIV veka.

Mnogi turisti ovde dolaze zbog čarobne igre plime i oseke. Dok je plima, Mon Sen Mišel se ogleda u vodi i to je najlepši period za slikanje. Kada je oseka turisti silaze sa glavnog puta jer se zdanju može prići i obalom. Iako je igra mora ponekad zanimljiva, turistima se savetuje oprez, jer je vreme nepredvidivo!

Naravno, s obzirom da je Mon Sen Mišel turističko mesto, ovde se nalazi i par manjih hotela i restorana.

Korisne informacije za turiste

Parking se ne nalazi uz samo utvrđenje, već ,,na obali“. Prilagođen je svim vozilima, a ovde možete čak i kampovati.

Do zamka se ide uglavnom pešice, a daljina je oko 3km. Ako vas mrzi da pešačite ili niste u mogućnosti, postoji linijski prevoz ili čak kočije koje vas mogu odvesti do ulaza.

mon sen mišel

Ako vam je budžet ograničen, izbegavajte noćenje, ručak ili bilo kakvu kupovinu u samom zdanju. Logično, sve je mnogo skuplje, a iste proizvode i usluge možete naći u mestu izvan utvrđenja, gde se inače nalazi i parking.

Mon Sent Mišel je idealna destinacija za sanjare, avanturiste ili one koji žele da osete romantiku! Ovu lokaciju prosto morate dodati na listu destinacija koje želite da posetite.

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *