Selo Hobita – nekada lokacija za snimanje filmova, a danas turistička destinacija

Selo Hobita – Najveći ljubitelji filmske franšize ,,Gospodar prstenova“ sigurno znaju da je ovaj čuveni serijal snimljen na Novom Zelandu.

Piter Džekson, reditelj ,,Gospodara“ dugo je tražio idealnu lokaciju, i na kraju je odlučio da se film snimi nedaleko od gradića Matamata, koji se nalazi na severu Novog Zelanda. Ovde je izgradio i malo selo, u kojem živi hobit Frodo, jedan od glavnih junaka ,,Gospodara prstenova“.

selo hobita

Kada je završeno sa snimanjem filma, ekipa se vratila u SAD, a selo je ostalo i postalo veoma popularno među turistima. Lokacija je nazvana Hobiton ( Hobbiton ).

Kako doći do Hobitona?

Turisti koji su posetili ovo selo svedoče da put i nije naročito dobro obeležen, ali se uglavnom oslanjaju na GPS ili internet mape.

Iz grada Matamata postoji autobuska linija, koja saobraća do Hobitona, tako da posetioci mogu lako doći do ovog simpatičnog mesta.

U slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, ispred Hobitona je parking, a dozvoljeno je i kampovanje.

selo hobita

Selo Hobita – Cene ulaznica

Naravno, da bi ste ušli u selo potrebno je platiti ulazicu koja iznosi 89 dolara, za starije od šesnaest godina. Tinejdžeri od devet do šesnaest godina plaćaju 44 dolara, dok je ulaz za decu do devet godina besplatan. Takođe mogu se kupiti paket ulaznice za porodične posete.

Ulaznice se kupuju na licu mesta ili online. Takođe, možete kupiti i vaučer i pokloniti obilazak Hobitona nekoj vama dragoj osobi kojoj bi se ova lokacija dopala.

Turističke atrakcije u selu hobita

Što se tiče samog mesta, možete zaviriti u neke specifične kućice, koje se nalaze pod zemljom, dok je jedna od njih pretvorena u ugostiteljski objekat. Dotični pab, uređen je takođe u stilu scenografije iz ,,Gospodara prstenova“ i omiljeno mesto gde posetioci Hobitona vole da odmore posle obilaska. Pab poseduje omanji nameštaj prilagođen hobitima, kako bi gosti imali potpun doživljaj.

U Hobitonu se nalazi preko četrdeset kućica za hobite.

Razvoj turizma u Hobitonu omogućio je i lokalnim farmerima da prodaju svoje proizvode, s obzirom da je kraj poznat po uzgoju ovaca.

Naravno tu je i klasična suvenirnica sa predmetima i suvenirima za obožavaoce ,,Gospodara prstenova“.

Da li zbog interesantne okoline ili zbog same filmske franšize, u Hobiton godišnje dođe i do 300 000 posetilaca.

selo hobita

Selo Hobita – Zanimljivosti

  • Osim ,,Gospodara prstenova“, ovde je snimljen i film ,,Hobit“.
  • Vojska Novog Zelanda je pomagala da se izgradi Hobiton.
  • U Hobitonu možete organizovati i svoje veselje, kao što su svadbe, rođendani, Božićne proslave kompanija, itd.
  • U selu je dozvoljeno fotografisanje, ali ne i snimanje dronom.

Smeštaj Matamata

Booking.com

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *