Rock Wave – kamena stena u obliku talasa koja fascinira posetioce

Rock Wave ili u slobodnom prevodu Talasasta stena dokaz je koliko priroda može biti kreativna. Nalazi se oko 3km od grada Hiden (eng. Hidden ) u jugozapadnoj Australiji i svojom pojavom izaziva divljenje kod svih turista koji prevale na stotine i više kilometara da bi je videli.

Stari Aboridžini ga zovu Katter Kich.

Rock Wave je granitna stena, visoka oko 15m. Dakle, pravi kameni cunami. Nešto slično, samo u drugačijem obliku nalazi se u američkoj državi Arizona. U pitanju su takođe talasaste stene pod nazivom The Wave i ova dva lokaliteta se često mešaju, iako se nalaze na različitim kontinentima.

rock wave

Talasasta stena je smeštena na severnoj strani Hajden Rok brda. Zajedno predstavljaju deo prirodnog rezervata Hyden Wildlife Park koji obuhvata preko 160 hektara zemljišta i koji godišnje poseti preko 100.000 turista.

Hyden Wildlife Park sadrži prava prirodna bogatstva, zelenilo, jezera, biljni i životinjski svet, ali je Rock Wave ipak njegova glavna atrakcija.

Legenda o Duginoj Zmiji

U mitologiji Aboridžina važno mesto zauzima Dugina Zmija o kojoj postoji mnogo priča. Jedna od njih kaže da je Dugina Zmija popila svu vodu na svetu . Dok se tako otečena vukla po zemlji formirala je Talasastu stenu.

Talasasta stena je danas deo takozvane Staze snova, takođe vezane za prelepu mitologiju Aboridžina. Stazu čine prirodne atrakcije poput Mulka pećine, jezera Dumbleiung, Jilakin stene, Puntapin stene i dr.

Rock Wave – šta kaže nauka?

Geolozi kažu da je Hajden rok brdo na kojem se nalazi i Talasasta stena staro preko 2,63 milijarde godina i da se oblikovalo usled raznih vremenskih uslova, kao i usled odvajanja australijskog kontinenta od Antartika.

rock wave

Kakve još atrakcije postoje u ovom parku?

Pored Talasaste stene, u Hajden parku su se formirale i druge prirodne znamenitosti koje su takođe zanimljive. Treba izdvojiti granitnu formaciju Humps, kao i ,,Zevanje nilskoh konja“ odnosno Hippo’s Yawn stenu.

Od 2006. godine, u blizini se održava Wave Rock Weekender event, poznati muzički festival koji nosi ime u čast Talasaste stene. Ovo nije jedini kulturni događaj, s obzirom da se u parku organizuju i umetničke izložbe. Tu su i muzeji, od kojih izdvajamo Lace Place, muzej posvećen čipkanim materijalima.

Kao i svaki park prirode, i Hajden je idealan za šetnje i planinarenje. Na obližnjim jezerima je dostupna vožnja kajakom, a imate na raspolaganju i smeštaj različitih kategorija.

Međutim ono što turistima zauvek ostaje u sećanju jeste pogled na noćno zvezdano nebo iznad Talasaste stene, prizor kakav se ne može videtii u urbanijim sredinama.

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *