Salar de Uyuni , Bolivija – Najveća slana pustinja

Salar de Uyuni se nalazi na jugozapadu Bolivije (Južna Amerika) i najveća je solana na svetu. Zbog svoje besprekorne i bistre prirode, pruža beskrajne kreativne mogućnosti za svakog fotografa. Kada padne kiša Salar de Uyuni, postaje ogledalo nepreglednih razmera u kojem se ogleda beskonačno plavetnilo neba sa oblacima. Van tog perioda izgleda kao velika bela, kristalna pustinja.

Salar de Uyuni

Nije nikakvo čudo što je ovo mesto izazov za mnoge kako profesionalne fotografe, tako i one druge. Svi oni imaju zajednički cilj da prenesu delić soli i ovog neba u svakodnevni život.

Salar de Uyuni – Gde se nalazi

Najveća slana pustinja nalazi se u u Boliviji, prostire se na preko 10.000 kvadratnih metara. Kažu da se ovde nalazi preko 11 milijardi tona soli. Smatra se da je pre više od milion godina na tom mestu bilo praistorijsko jezero, koje je potom presušilo i tako je nastala ova najveća slana ravnica na svetu. Sama debljina ploče kreće se od desetak centimetara do desetak metara. Pored fascinantne pojave ovo mesto obiluje retkim mineralima, među kojima se nalazi i litijum element odgovoran za napajanje pametnih telefona, lapotopva…

“Gde se Nebo sreće sa Zemljom”

Za ovu najveću slanu ravnicu kažu da je mesto gde se nebo sreće sa zemljom. Upravo zbog efekta koji stvara kiša koja padne na površinu ovog jezera. Celo područje se pretvori u ogromno sjajno ogledalo. Nestvaran prizor stvara osećaj kao da se nalazite na drugoj planeti. To je vreme kada fotografi odlaze namenski ne bi li uslikali ovu tako neobičnu pojavu. Kada ne pada kiša biće to predeo sa najlepšim oblicima isprepeltenih od soli. Dok svaki korak škripi ispod vaših cipela, imaćete osećaj kao da gazite po snegu malo drugačije strukture od one na koju ste navikli.

Salar de Uyuni

Kad i kako posetiti Salar de Uyuni

Postoje dva različita perioda kada možete da posetite ovu slanu fantaziju. Jedan je od novembra do aprila, kišna sezona, kada se pojavljuje efekat velikog ogkledala. U toku sušne sezone, od maja do novembra, tlo je čvrsto i moguće je da ćete obići i neka mesta koja inače nisu dostupna za vreme kiša. Najbolje je da se organizuje poseta sa vodičem. Oni će znati da vas posavetuju šta da ponesete sa sobom vodu, hranu i grickalice, naočare za sunce. Pošto se Uiuni nalazi na većoj nadmorskoj visini, poželjno je provesti najmanje jedan dan u gradiću, kako bi se organizam navikao na veću nadmorsku visinu i manjak kiseonika.

Uyuni

Gradić, najbliži ovoj slanoj rapsodiji. Osnovan 1890. godine kao trgovačko mesto. Sada je turizam najvažnija privredna grana ovog simpatičnog gradića. Nalazi se na 3.500 metara nadmorske visine. Ima preko 29.000 stanovnike. Svake godine ovuda prođe 60.000 posetioca.

Salar de Uyuni

Turističke ture

Sve ture se organizuju iz gradića Uyuni. Možete ići autobusom ako želite, ali se većina odlučuje za vodiča koji je ujedno i vozač. Vodiči većinom govore samo španski. Grupa se sastoji od četiri do šest osoba. Cene su uglavnom iste i svi nude istu rutu i iste usluge, tako da ne možete da pogrešite. Putovanja su trodnevna ili četvorodnevna i dobro su organizovana. U cenu je uključeno sve prevoz, hrana i smeštaj. Preporučuje se da ponesete sa sobom sledće:

  • Vodu – najmanje 1,5l po osobi dnevno;
  • Hranu i grickalice. Hrana je organizovana kao i smeštaj, ali ne bi bilo loše da imate nešto kod sebe za svaki slučaj ako se negde duže zadržite
  • Toplu odeću – jer se u pustinji temperature promenjive i noći znaju da budu i vrlo hladne.
  • Pidžamu – za hladne noći
  • Vlažne maramice
  • baterijsku lampu
  • naočare za sunce i kremu sa SF faktorom, zbog jake refleksije
  • Vodootporne cipele. Hodaćete možda po vlažnoj soli
  • Kamera/Fotoaparat i punjač

Važno je napomenuti da temperature leti idu do 20C, a noću se spuštaju do -5C. Mada zimi mogu da idu i do -25C. Imajte na umu da ćete tokom ture neko vreme biti bez telefonskog signala i interneta.

Salar de Uyuni smeštaj

Booking.com

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *