Palmenti u Pjetragali, istorijski lokalitet u magičnom seocetu u Italiji

Palmenti su ostaci starih, kamenih, takoreći podzemnih kućica, a nalaze se u italijanskom naselju Pjetragala ( Pietragalla ). Seoce je udaljeno oko 120km od velike italijanske luke Bari.

Dobro je poznato da je Italija izuzetno bogata turističkim mestima. Turisti znaju za Rim, Veneciju, Milano, Siciliju, da ne govorimo o čuvanim italijanskim letovalištima. Zato su mesta poput sela Pjetragale često zapostavljena.

8 razloga zašto bi trebalo da posetite Palermo

Međutim ako pripadate grupi avanturista, koji zalaze na manje poznate lokalitete u želji da osete pravu čar Italije, lokalne gurmanske specijalitete i čuvena italijanska vina, Pjetragala je pravo mesto za vas.

palmenti

Žuti kamen

Ova planinska varošica nalazi se na nekih 800m nadmorske visine. U prevodu, Pietragalla znači ,,žuti kamen”.

Mesto ima dugu i zanimljivu istoriju, a najpoznatije je po takozvanim ,,palmenti” objektima. U prošlosti, su ih pravili upravo od kamena, a mnogi su sačuvani i dan danas. Veruje se da je lokalno stanovništvo počelo da ih gradi već početkom XIV veka.

Po izgledu podsećaju na selo Hobita, koje se nalazi na Novom Zelandu, ali treba imati u vidu da su palmenti nastali mnogo pre nego što je Tolkin napisao ,,Gospodara prstenova”.

Palmenti – zašto su izgrađeni?

Iako deluju kao stambeni objekti, palmenti su se koristili zapravo za proizvodnju vina. Neki su, kao što smo već naveli, napravljeni od kamena, neki od betona i cigle. Ali jedno im je zajedničko – svi su ukopani u zemlju. Nakon berbe grožđa, voće se odlagalo u palmente radi fermentacije.

palmenti

Svi palmenti su na istom mestu, pretostavlja se da je to bila najbolja lokacija za fermentaciju vina, zbog temperature, vetra i sličnih uslova. Osobe koje se razumeju u proizvodnju vina, znaju koliko je bitno da grožđe odstoji na pravom mestu, kako bi vino bilo što boljeg ukusa. Zato pojedine porodice i danas koriste svoje palmente koje su nasledili od svojih predaka.

Očuvano je oko dvesta objekata

Palmenti su prave mašine za proizvodnju vina. Unutrašnjost podseća na pećinu. Postoji poseban deo za ceđenje grožđa, rezervoari za proces fermentacije, primitivne kamene ,,sudopere”…  Treba pomenuti da je skoro svaki objekat drugačiji, što znači da je svaki vinar nešto dodavao u svoj palmenti kako bi ga prilagodio sebi i svom načinu rada.

Palmenti – Saveti za turiste

S obzirom da je ovo područje poznato po dobrom vinu, lepo je posetiti mesto u septembru ili oktobru i probati neko od čuvenih vina. Nije loše doći i 10. maja kada se ovde održava mini festival, posvećen svetom Teodosiju, nešto kao vašar kod nas. Tačan naziv manifestacije je Festa di San Teodosio.

Pjetragala ima stari, istorijski deo, koji je delimično sačuvao dašak prošlosti i pravo je uživanje šetati ovim delom naselja.

Savetujemo da za obilazak angažujete lokalne vodiče, koji će vas sprovesti kroz mesto, običaje i proces spravljanja vina. Pored vina, predložiće vam i da isprobate neki od lokalnih specijaliteta, jer je i ovaj kraj, kao i veći deo Italije poznat po dobrom suvom mesu i maslinama.

Dakle, ako želite da iskusite pravu čar Italije, zaobiđite atraktivna turistička mesta i dođite u Pjetragalu da se uverite kako zaista žive tradicionalni Italijani!

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *