8 razloga zašto bi trebalo da posetite Palermo, Sicilija

Palermo je glavni grad italijanskog ostrva Sicilija, koje se nalazi u blistavom Mediteranu tik pored  italijanske “čizme”. Sam Palermo je dom vizantijskih mozaika, oslikanih kupola, arabeskih kupola, najveće italijanske opere i sve većeg broja restorana i barova.

Plaža Mondelo

palermo

Plaža Mondelo je glavna plaža Palerma i veoma je lepa. Malo primorsko odmaralište koje je zvanično klasifikovano kao predgrađe prestonice, blagosloveno je mekim svetlim peskom i bistrom tirkiznom vodom. Zbog toga ga lokalno stanovništvo i posetioci vide kao pravi raj. Treba da znate da autobuska linija koja iz grada vozi do nje je često puna, pa se pripremite na gužvu. Tokom letnjih meseci ova plaža je veoma posećena. Plaža Mondelo je odlična za opuštanje, uživanje u nekoliko pića i da se na najbolji način ulepša odmor  na Siciliji.

Arhitektura

Palermo ima dugu i zanimljivu istoriju, a Mavari su ostavili snažan uticaj na arkitekturu ovog grada. Jedno od najlepših zdanja je svakako katedrala u Palermu. Osim nje, možete posetiti elegantni neoklasični Teatro Massimo, koji je posvećen kralju Viktoru Emanuelu II i treća je najveća opera u Evropi. Poznata je po fantastičnim operskim performansima i može da primi oko 1500 duša. Kao takva, zvanično je najveća operska kuća u Italiji. Još jedan „must see“ je prelepa Palaco dei Normanni, kraljevska palata prestonice koja je izgrađena u IX veku.

Ulična hrana

Kako sunce zalazi, Palmero postaje sve živahniji. Dok lutate gradom bićete zapanjeni brojem tezgi na različitim trgovima na kojima se priprema ulična hrane do kasno u noć.

U ponudi je čitav niz namirnica uključujući ukusne poslastice. Arancina, čuvena pržena sicilijanska kuglica pirinča, a prodaje se za oko 1,50 €.  Alternativno, mogli biste da se opredelite za Sfincione, sicilijanski picu sa inćunima, sirom, lukom i malo origana ili neki drugi omiljeni Panelle, ozbiljno ukusne uštipke od piletine.

Restorani

U Palermu ima toliko odličnih restorana. Samim tim što se Palermo nalazi na moru, a Sicilija je i ostrvo, riba je sveža i ukusna kao što se i očekuje. Dobra vest je da su jela od mesa, posebno mešanog roštilja, takođe odlična, pa ako želite da se odmorite od jedenja ribe ili pak ne volite morske specijalitete, onda je ovo prava stvar za vas. Mnogi restorani nude veoma ukusne set menije čija je cena između 20-30€.

Pomenućemo još Casa del Brodo dal Dottore, poznat po supi koja okrepljuje svakog čoveka. Toliko su ukusne, da svi koji se osećaju malaksalo i da ih snaga polako izdaje, dolaze na supu da im digne imunitet.  

Pijace

palermo

Postoje brojne pijace u Palermu, a glavne su Ballaro, Mercato di Capo, La Vucciria i Antique Market na Pjaci Peranni. Na pijačnim tezgama se prodaju morski plodovi, lekovito bilje i lokalni proizvodi (do 14 časova od ponedeljka do subote). Ballaro je veoma velika otvorena tržnica, koja je pre svega pijaca za voće i povrće, ali postoje i tezge sa odećom na popustu, pa je kao takva ova pijaca veoma polularna kod logalnog stanovništva.  

Naš favorit je Mercato di Capo koji prodaje hranu i odeću, ali je i odlično mesto da se zaustavite na nekoj uličnoj hrani i pivu – čini se kao da ovde možete da pronađete bilo šta što vam se jede. Na Pjaci Perani se nalazi i antička pijaca koja nudi mešavinu antikviteta dobrog kvaliteta i razne suvenire.

Intrigantne katakombe Kapucinera

Katakombe Kapucinera u Palermu su jedne od najpoznatijih grobnica na svetu. Kao takve su postale i popularna turistička destinacija, a iza njihovog izgleda se krije neverovatna istorija. Mada, ovo mesto nije za svakoga! To je velika katakomba sa redovima i redovima skeleta i mumija koje vise na zidu, pa ga shodno tome neki nazivaju ‘Muzejom smrti’.

Regionalna galerija

Veruje se da je izgrađena u XV veku. U njoj se nalaze neke veoma impresivne tranzicione gotsko-renesansne skulpture i dva dragulja koja galerija ponosno izlaže, slika Antonela de Mesine i anonimna freska ‘Trijumf smrti’ za koju se veruje da je nastala sredinom XV veka. Galerija takođe sadrži odličnu kolekciju radova sicilijanskih umetnika iz srednjeg i XVIII veka.

Zamak Zisa

palermo

Ovo je upečatljiv zamak koji zaista dodaje šarm prestonici. Takođe je u odličnom stanju, kombinujući mavarsku i hrišćansku umetnost. Očekujte da vidite zanimljivu islamsku umetnost, prelepe fontane kao i predivan pogled sa vrha. Takođe ćete primetiti oznaku groba koja datira iz 1148. Ova zgrada zaista naglašava multikulturalnu prošlost Palerma i vredna je posete.

Sveukupno, Palermo čini fantastičnu gradsku destinaciju natopljenu suncem daleko od gužve, mada se čini da se gradska zvezda prilično brzo uzdiže. Možda je najbolje posetiti sada, pre nego što ostatak sveta stvarno shvati koliko je glavni grad Sicilije neodoljiv.

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *