Najdublji bazen na svetu se nalazi u Dubaiju

Najdublji bazen na svetu napravljen je u Dubaiju i zove se Deep Dive Dubai. Otvoren je sredinom 2021.

Grad je odavno poznat po impozantnim građevinama. Ovde se nalazi nalazi najveća zgrada na svetu, najveći tržni centar, skijalište usred pustinje, pa i ne čudi ambicija njegovih čelnika da se ovde iskopa i najdublji bazen na svetu.

Nije iskopan samo da bi se u njemu plivalo i ronilo, već i da bi posetioci mogli da igraju arkadne igre. Zanimljivo, zar ne?

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

A post shared by Deep Dive Dubai (@deepdivedubai)

Dubok je 60m i veliki je kao šest olimpijskih bazena. Da bi se ispunio do vrha potrebno je oko 14 miliona litara vode. Temperatura vode je prijatnih 30°C.

Kada zagnjurite prvi put nećete ostati ravnodušni! Definitivno je vredno posete i sigurno ostaje kao jedna od najupečatljivijih uspomena sa putovanja.

Najdublji bazen na svetu – neverovatna scenografija

Bazen je napravljen tako da podseća na potopljeni grad. Sadrži čak i dve prostorije ispunjene vazduhom. Prepun je rekvizita, kao što su automobil, prozori, ukrasi, veštačke biljke, stoni fudbal, motor… U pojedinim delovima čak postoji i rasveta, ali i zvučni efekti kako bi ugođaj plivačima i roniocima bio što bolji. Zidovi su išarani grafitima i zaista cela scenografija podseća na jezivi postapokaliptični scenario.

Sigurno ćete osetiti leptiriće u stomaku kada vidite okromnu rupu u bazenu koja deluje kao da nema dno i kao da će vas zauvek progutati. Zbog ovako neviđene podvodne scenografije, Deep Dive Dubai nije samo bazen, već i filmski studio.

U bazenu se nalaze i kamere, na koje svakodnevno motre zaposleni kako bi ronioci bili bezbedni. Iz sigurnosnih razloga izgrađena je i najsavremenija hiperbarična komora u koju može da stane 12 ljudi.

Ronioci mogu birati da li će roniti sa kiseonikom ili bez (samo ako ste dugogodišnji iskusni ronilac), a s obzirom na prijatnu temperaturu vode nije bitno da li ste u ronilačkom odelu ili u kupaćem kostimu.

Samo za VIP

Nakon otvaranja, nije svako mogao da ima privilegiju da zaroni u najdublji bazen na svetu. Posetioci su mogli da dođu isključivo ako dobiju pozivnicu. Prvi gost bio je prestolonaslednik Dubaija, šeik Hamdan bin Mohamed bin Rašid Al Maktum, za kojeg se zna da obožava ronjenje.

Bilo je kasnije tu i drugih VIP posetilaca koji su rado podelili svoje iskustvo na društvenim mrežama, a među njima je bio i glumac Vil Smit.

Kasnije je bazen otvoren i za ,,obične smrtnike”, koji se ovde mogu prijaviti i na kurseve ronjenja, bez obzira da li su početnici ili iskusni ronioci koji žele da nadograde svoje znanje. Cene ronjenja su različite, okvirno se kreću od 200 do 400 evra. Ronjenje je dozvoljeno i deci, ali ne mlađoj od deset godina.

Najdublji bazen na svetu – Mere opreza

najdublji bazen na svetu

Posetiocima se savetuje da se nakon ronjenja ne penju na visinu veću od 300m, kako vaš organizam ne bi trpeo posledice zbog visinske razlike. Obaveštenje je izdato, pre svega, jer mnogi turisti odmah nakon ronjenja odlaze da se popenju na vrh naviše zgrade na svetu, Burdž Kalife, koja se takođe nalazi u Dubaiju.

Predlaže se da sačekate 18-24 sata, pre nego što odete na vrh Burdž Kalife. Sa druge strane, nećete imati posledice, ako se prvo popenjete na vrh Burdž Kalife, a zatim odete da ronite u Deep Dive Dubai, najdublji bazen na svetu. Oslučite sami, ali nemojte propustiti ovu atrakciju ako se nađete u Dubaiju. Vredi…

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *