Burdž Kalifa – TOP 5 zanimljivosti o najvećoj zgradi na svetu!

Burdž Kalifa ( u prevodu ,,Kula Halifa“ ) nalazi se u Dubaiju i trenutno predstavlja najveću građevinu na svetu. Videti svet sa vrha Burdž Kalife je neprocenjivo iskustvo!

Ovo su TOP 5 činjenica o najvećoj zgradi na svetu!

  1. Prestigli Kineze

Oblakoder je zvanično otvoren 2010. godine i sa svojih 829,84m visine već je uveliko preuzeo je titulu najviše građevine sveta od kineskog nebodera Tajpej 101. Burdž Kalifa je zvanično postao najveća građevina još 2008. jer je te godine prešao visinu od 452m ( Tajpej 101 je visok 449,2m ).

Burdž Kalifa je sastavljena od 163 sprata, okružena je sa 11ha parka. Poseduje 57 liftova, neki od njih su specijalno dizajnirani, jer moraju poslužiti kao adekvatan izlaz u slučaju požara i sličnih opasnosti. Dobra izolacija štiti stanare i posetioce od visokih temperatura.

2. A mislili ste da je čišćenje vašeg stana naporno!

Da bi oblakoder zadržao impresivnost, potrebno je očistiti ga i ,,uglancati“ s vremena na vreme. Zamislite kakve fleke pustinjski pesak ostavlja na prozorima!

Za ovakav podvig angažuje se oko 36 radnika, kojima treba i do četiri meseca da sve lepo očiste. Kako izgleda prati prozore na skoro 1km nadmorske visine, to samo oni znaju!

3. Odsednite u Armani hotelu!

Ovde je otvoren prvi od, trenutno četiri, Armani hotela. Poseduje sve ono što i treba da sadrži jedan hotel visoke kategorije: luksuzne  apartmane, bazen, restoran sa ukusnim specijalitetima, velnes… Naravno i ovde možete organizovati proslave poput venčanja, rođendana, korporacijskih proslava i drugo.

Cena smeštaja je oko 600 evra za jedno noćenje, sa taksama. To je u suštini i ,,jeftino“, ako uporedimo cene sa čuvenim hotelom Burdž el Arab, koji se takođe nalazi u Dubajiju i gde je jedno noćenje tri puta skuplje.

Naravno ove cene su prava sitnica za bogatu elitu koja odseda u Dubajiju.

4. Velike gužve

Burdž Kalifu godišnje poseti na milione turista i velike su gužve. Poželjno je da se karte rezervišu unapred. Moguće je kupiti ih istog dana kada dođete, naravno, ukoliko ima mesta, ali su duplo skuplje. Takođe, cena karte zavisi i od toga dokle želite da se popenjete.

Za turiste su otvorene platforme na 124, 125 i 148 spratu. Dostupno je posetiti i opservatoriju koja se takođe nalazi u Burdž Kalifi. Iako se ne ide do samog kraja, pogled sa ovog dela Burdž Kalife je takođe impozantan.

Cene ulaznica se kreću od 37 evra, pa naviše, dok je ulazak za mališane mlađe od četiri godine besplatan.

5. U čast Srbiji

Već dve godine zaredom, na Dan državnosti Srbije, cela Burdž Kalifa biva ukrašena srpskom zastavom.

S obzirom na političke i ekonomske veze koje Srbija danas ima sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i zbog velikog broja naših državljana koji trenutno žive i rade u Dubajiju 15. februara odaje se ovakva vrsta počasti našoj zemlji.

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *