Crkva na Kefaloniji u koju dolaze ,,svete zmije“ predstavlja najveću misteriju ovog ostrva!

Crkva na Kefaloniji – Kefalonija je jedna od najlepših destinacija u Grčkoj. Ovo ostrvo poznato je po divnim plažama, specifičnoj boji mora, ali i po crkvi Gospe Fiduse, u mestu Markopolo.

crkva na kefaloniji

Zašto je ova crkva toliko poznata?

Svake godine na praznik Velika Gospojina, u crkvu pristižu zmije, koje se razmile po oltaru i zvoniku. Obično dolaze dan dva pred praznik, ostaju dok se ne odsluži liturgija na Veliku Gospojinu, a potom izlaze i nestaju svaka na svoju stranu.

Nije poznato koje godine tačno su počele da dolaze. Zna se samo sledeće: kada su Grci 1924. prešli na novi kalendar, Velika Gospojina je pomerena za trinaest dana unapred. Međutim, zmije su izgleda rešile da ispoštuju stari kalendar i nastavile da se pojavljuju isključivo 15. avgusta.

Dakle ako želite da prisustvujete ovom čudu, morate doći u crkvu Gospe Fiduse 15. avgusta, a ne 28. kada mi inače slavimo Veliku Gospojinu.

Kako izgleda služba sa zmijama u crkvi?

Iako su zmije otrovnice, nikoga do sada nisu povredile. Delimično i zbog toga što su im čeljusti tako raspoređene da ne mogu da povrede čoveka.

crkva na kefaloniji

U novije vreme, za njih su napravljeni stakleni sanduci u koje ih sveštenici sklone zbog njihove bezbednosti, jer se može desiti da ih neko nagazi ili povredi. Nakon liturgije, sveštenik vadi zmije i vernici ih mogu dodirnuti radi blagoslova. Ljudi ih čak stavljaju na glavu i dozvoljavaju zmijama da im puze po telu, jer smatraju da će im doneti sreću.

Zanimljivo je da mnoge zmije imaju i maleni krstić na glavi. Inače ova bića nazivaju se još i svete zmije, Bogorodičine zmije ili agiofide.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Crkva na Kefaloniji – Legenda o nastanku

Naravno, ovakvi događaji moraju biti inspiracija za zanimljive legende.

Govori se da je na samom početku XVIII veka, Kefaloniju napao ozloglašeni gusar Barbarosa. Monahinje koje su u tom trenutku boravile u crkvi, pomolile su se Bogu da ih pretvori u zmije, kako ih gusari ne bi zarobili.

Njihove molitve su uslišene, monahinje su pretvorene u zmije i tako spašene gusarskog varvarstva.

Ako se zmije ne pojave, Kefalonci očekuju velike nesreće

crkva na kefaloniji

Verovanje kaže: što se više zmija pojavi, to će godina biti naprednija. Međutim zabeleženo je da u dva navrata zmije nisu došle u crkvu.

Prvi put 1941. kada su ostrvo okupirali Italijani, a drugi put 1953. kada je Kefaloniju zadesio najstrašniji zemljotres u novijoj istoriji.  Zato se smatra da, ukoliko zmije ne dođu, Kefalonci mogu očekivati veliko zlo u toj godini.

Šta još videti i posetiti?

Što se tiče samog mesta Markopolo, nećete videti ništa posebno. To je malo mestašce na planini Enos, u kojem živi nešto manje od 300 ljudi.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Međutim, što se tiče čitave Kefalonije, nećete znati gde pre da odete. Pored rajskih plaža, na Kefaloniji vredi videti pećinu Melisani, zamak svetog Đorđa, pećinu Drogorati, obližnje ostrvo Itaku, manastir svetog Gerasima ispod kojeg se nalazi skrivena pećina u kojoj je boravio ovaj svetac, posetite neku od poznatih kefalonijskih vinarija ( besplatna degustacija se podrazumeva ), i mnoga druga zanimljiva mesta koja će vam urezati uspomene za ceo život.

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *