Antverpen – 24 sata u magičnom belgijskom gradu

Antverpen je drugi po veličini grad u Belgiji i ima mnogo znamenitosti da ponudi. Ako vas ikada put odvede samo na jedan dan u ovaj magičan grad, saznajte kako je najbolje da iskoristite 24 sata u njemu.

antverpen

Antverpen je poznat po raznim stvarima, poput velikog slikara Rubensa, gradske luke, škole mode i popularnog dizajna, i poslednje, ali ne i najmanje važne, ženskog najboljeg prijatelja – dijamanta! Arhitektura je još jedan aspekt koji ovu malu metropolu čini tako posebnom. Većina građevina izgrađena je tokom srednjeg veka, ali možete otkriti i impresivne Art Nouveau kreacije.

Antverpen je mali i udoban belgijski grad i jedan dan je sasvim dovoljan da ga upoznate i zavolite. Naravno, svim svojim sjajem natereće vas da se u njega sigurno vratite.  

Evo kako da upoznate Antverpen u 24 sata:

Veličanstvena Glavna železnička stanica

Najbolji način da započnete dnevni izlet u Antverpenu je da na Glavnu železničku stanicu stignete vozom. Stići ćete na najsjajnije Glavnu železničku stanicu na svetu. Njena lepota je jedinstvena i teško je označiti zgradu jednim određenim arhitektonskim stilom. Građevina je izgrađena, a zatim obnovljena u različitim vekovima, tako da ćete videti uticaje raznih epoha. Kao takva ima odsjaj XIX veka, ali i modernog doba. Jedna činjenica je sigurna, to nije samo železnička stanica već veličanstveno umetničko delo.

Sigurno nećete zapevati „Pusti, pusti modu“

Skromni Antverpen je internacionalna modna prestonica. Možda ne izgleda tako dok ne stignete do trgovačke ulice Meir, ali shvatićete da je Antverpen raj za sve one koji prate modu.

Ako pak želite da novac ostane u vašem novčaniku bezbedan tj. da ga ne trošite na „krpice“, možete posetite Rubensovu kuću, koja se nalazi u neposrednoj blizini. Takođe možete svratiti do MoMu muzeja mode.

Savet: Isplanirajte putovanje tako da posetite Antverpen poslednje nedelje u mesecu i to određeni dan. Naime, poslednje srede u mesecu svi muzeji su gratis, tako da ovaj novac možete potrošiti na druge belgijske delikatese, kao što su vafli!

Prošetajte starim gradom

Stari grad u Antverpenu je istorijski biser u srcu grada. Započnite istraživanje sa trga, Groenplaats, koji je okružen restoranima i kafićima. Ili sedite na jednu od klupa i uživajte u pogledu na veličanstvenu gotsku katedralu Naše Gospe – najveću crkvu u Belgiji. Divićete se impresivnoj strukturi crkve i obavezno uđite u istu. Najbolja remek-dela Rubensa izložena su na zidovima katedrale.

Budite radoznali i istražite uske ulice Starog grada. Tako ćete otkriti Antverpenski Grote Markt, trg, sa sjajnom gradskom skupštinom i impozantnom statuom Brabo, simbolom Antverpena. Grote Markt je takođe idealno mesto za hladno belgijsko pivo ili za uživanje u ukusnom obroku.

Luka Antverpen

Antverpen je najvažnija evropska industrijska luka još od XV veka, a to pre svega duguje odličnoj lokaciji. To je takođe treća najveća morska luka u Evropi. Uronite u pomorsku atmosferu i uživajte u mirnom trenutku u jednom od kafića. Naša preporuka je lokal Pelican Rouge, koji nudi odličnu uslugu i očaravajuću kafu bilo koje vrste, što je idealno da napunite baterije za dalje razgledanje kulturnog blaga grada, kao što je ogroman moderni MAS muzej.

antverpen

Hrana za dušu

Posle dugog dana vreme je da se opustite i komunicirate sa meštanima. Idealna oblast za to je mlada i živopisna četvrt na jugu Antverpena, u blizini Marnix trga. Pored fascinantne statue Neptuna, oblast je takođe ispunjena izložbenim prostorima, kul kafeima i dobrim restoranima. Ovo je savršeno mesto da završite dan i uživate u nekim koktelima kao i razgovorima sa meštanima.

Želite li da posetite Antverpen?  Ako ste već bili, šta po vama svako treba da vidi i doživi u ovom gradu za samo 24 sata?

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *