Zeleno jezero u Austriji – u proleće jezero, u jesen park!

Zeleno jezero ( Gruener see ) u austrijskoj pokrajni Štajerska na prvi pogled deluje kao sasvim obično jezero, jedno od mnogih u ovoj zemlji. Austrija je inače poznata po prelepim jezerima, zar ne?

Međutim ova lokacija je veoma neobična zahvaljujući činjenici da se jezero tokom leta i u ranu zimu u potpunosti isuši. U tom periodu ovaj predeo postaje klasičan park sa klupicama i drugim karakteristikama koje odlikuju jedan park.

zeleno jezero

Doduše jezero se i dalje nalazi na određenoj, manjoj površini i duboko je samo 1m.

Međutim, na proleće, kada krenu pljuskovi i kada počne da se topi sneg sa okolne planine Hohšvab, čitava oblast se potopi, a dubina jezera naraste i do 12m. Zahvaljujući ovom fenomenu, podvodni park Zelenog jezera postao je prava turistička senzacija.

Zeleno jezero – Raj za ronioce

U početku su ovde dolazili ronioci koji su imali želju da se upuste u neobičnu ronilačku avanturu. Tada su nastale zanimljive slike podvodnog parka koje su osvojile internet.

Ono što nikog nije ostavilo ravnodunim jeste prelepa zelena boja ovog jezera. Temperatura vode je samo nekih 6°C, pa se smatra da je hladnoća razlog zbog kojeg jezero ima tako divnu boju.

Zbog sve većeg broja ronilaca koji su planirali da istraže ovo jezero, a i zbog želje da se podvodni park sačuva od eventualnih oštećenja, vlasti su 2016. zabranile ronjenje, plovidbu, kao i druge aktivnosti na vodi. Veća koncentracija ljudi svakako bi narušila specifičnu zelenu boju.

zeleno jezero

Ipak, ovde možete planinariti i sve bitne planinarske staze na planini Hohšvab vode upravo pored ovog jezera.

Već u leto, jezero se isuši i postaje park, koji je takođe lep na svoj način. I tako sve do ranog proleća kada nivo jezera opet počinje da raste.

Turizam u Štajerskoj

Ne dolaze turisti u Štajersku samo zbog Zelenog jezera. Ovde se nalazi nekoliko fascinantnih zamkova, poput Herbersteina poznatog po prelepim vrtovima ili Eggenberg  zamka. Turisti vole da svrate i u baziliku Mariazell ili benediktinski samostan Admont.

Štajerska je poznata i po kvalitetnim vinima. Na jugu pokrajne je vinski put dug 25km.

Ako ne volite vino, sigurno volite čokoladu! Štajerska je poznata po kvalitetnoj čokoladi. Ovde se nalaze poznate fabrike slatkiša, a dozvoljena je i degustacija!

U turističkim agencijama u Srbiji se mogu naći ture za obilazak Štajerske, koje obuhvataju par gradova u Austriji i Sloveniji ( kojoj takođe pripada deo ove pokrajne ). Na žalost, za sada nema nijedne koja će vam ponuditi izlet na Zeleno jezero.

Zeleno jezero smeštaj

Booking.com

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *