Zamak grofa Drakule će vam uterati strah u kosti!

Zamak Grofa Drakule u Transilvaniji, glavna je turistička atrakcija Rumunije, koju godišnje poseti na milione turista.

Pravo ime ovog velelepnog zdanja zapravo je Bran dvorac i takozvani grof Drakula u njemu nikada nije živeo. Rumuni su samo pametno iskoristili to što ih je pisac Brem Stoker proslavio i to dobro unovčili. Čak se organizuju i tematske žurke za Noć veštica, koje posećuju mladi iz čitave Evrope.

zamak grofa drakule

Ko je zapravo bio grof Drakula i da li je zaista bio vampir?

Grof Drakula zvao se Vlad Cepeš III i bio je okrutan rumunski vladar. Bio je nemilosrdan prema turskim osvajačima koje je nabijao na kolac. Kasnije dobija nadimak Drakula po kojem će i ostati upamćen. I prema svom narodu je bio nemiosrdan, ali samo prema pojedincima koji su kršili zakon. Lopovi u njegovo vreme mogli su slobodno da očekuju da će ostati bez ruke ako budu uhvaćeni u krađi. Ostalo je zabeleženo da je bio veoma hrabar i odvažan, a narod ga je voleo.

zamak grofa drakule

Vlad Cepeš nije bio vampir ali je poslužio kao inspiracija piscu Bremu Stokeru, koji je prema njegovom liku stvorio čuvenog Grofa Drakulu, a mesto radnje smestio u Bran dvorac u Transivaniji. Zatiželjni turisti se ugavnom blago razočaraju kad pročitaju podatak na Vikipediji da Drakula nikada nije ni bio u ovom zamku.

Zamak Grofa Drakule – Par zanimljivih činjenica

Danas je zamak Grofa Drakule spomenik kulture od nacionalnog značaja. Nalazi se na granici Vlaške i Transilvanije. Od Bukurešta, glavnog grada Rumunije, deli ga nešto manje od tri sata vožnje.

Bran dvorac sagrađen je 1377. Međutim i pre izgradnje dvorca na ovom mestu se nalazilo utvrđenje podignuto 1212. godine, čiji je cilj bio da čuva granicu. Utvrđenje je bilo slabe građe, pa su ga Mongoli srušili samo par decenija kasnije.

Prostor je bio pust sve dok kralj Lajoš I nije dozvolio Saksoncima da na ovom mestu podignu novo utvrđenje. Tada je izgrađen zamak, a oko njega se kasnijih godina formiralo i naselje.

Pre Drugog svetskog rata ovde je boravila rumunska kraljevska porodica. Među članovima kraljevske porodice kojima je Bran bio dom, nalazi se i Marija Karađorđević, tadašnja rumunska princeza, a kasnije jugoslovenska kraljica.

Nakon Drugog svetskog rata, zamak Grofa Drakule nasleđuje princeza Ileana, ali ona nikada nije imala prilike da rukovodi ovim zdanjem jer su Bran preuzeli komunisti. 2007. je vraćen princezi, odnosno njenim naslednicima, koji ga 2009. pretvaraju u privatni muzej, prvi takve vrste u Rumuniji.

Nalazi se na manjem uzvišenju i veoma je upečatljiv, a posetioci koji su imali prilike da uživaju u pogledu na zamak tokom sutona, kažu da deluje i pomalo jezivo. Bez obzira na dozu mistike, sa ponosom nosi titulu jednog od najlepših zamkova u Evropi.

Ako već nema vampira, šta videti u zamku Bran?

Zamak Grofa Drakule je uređen tako da posetioce podseti na način života kojim se živelo u srednjem veku. Turistima je dostupno da prođu i kroz tajni prolaz koji spaja prvi i treći sprat. Naravno kustos će vas upoznati sa pričama o Vladu Cepešu, Bremu Stokeru, kao i o istoriji zamka.

Bran ima prelepo dvorište, takođe uređeno u srednjovekovnom stilu, a zamak okružje divna priroda.

Tu su i već pomenute tematske žurke, odnosno maskenbali  za Noć veštica koje se organizuju 31. oktobra.

U zamku se održavaju i druge manifestacije, poput koncerata džez muzike, izložbi i slično. Zapravo možete iznajmiti zamak Grofa Drakule i za neki svoj privatni događaj, kao što su koktel zabave, kompanijske proslave i slično.

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *