Just Another WordPress Site Fresh Articles Every Day Your Daily Source of Fresh Articles Created By Royal Addons

Vrelo Bune, Blagaj – bajkovito mesto u Bosni i Hercegovini koje krije mnoge tajne

Vrelo Bune možemo slobodno nazvati najlepšim mestom u Bosni iHercegovini, iako je ova zemlja poznata po mnogim drugim lepim mestima. Nalazi se u mestu Blagaj, nedaleko od Mostara.

U pitanju je lokacija na kojoj izvire reka Buna, jedna od najčistijih reka u Evropi. Pored izvora izgrađena je i tekija, koja je danas otvorena za posetioce.

vrelo bune

S obzirom da ovo mesto izuzetno posećena turistička destinacija, ispred tekije je otvoreno nekoliko suvenirnica, ali i restorana u kojima možete probati domaće specijalitete, čuvene bosanske slatkiše, itd.

Vrelo Bune – Par reči o samom izvoru

Ni do današnjeg dana, vrelo reke Bune nije do kraja istraženo, uprkos tome što ovde dolaze ronioci i naučnici iz čitave Evrope. Reka izvire u maloj pećini u koju možete ući čamcem, postoje vodiči koji će vas uvesti i dati vam par informacija o samoj reci. 

Pećina se nalazi odmah do tekije i zaštitni je znak ovog mesta. Vožnja ne traje puno, jer je pećina jako mala, ali svakako vredi provozati se unutra, osetiti hladnoću Bune i saznati nekoliko zanimljivosti o samom izvoru.

vrelo bune

U jednoj sekundi iz izvorišta Bune izađe preko 30m³ vode. Ronioci su pokušavali da istraže koliko je izvorište duboko, ali struje su toliko jake da je za sada taj zadatak nemoguć.

Tekija

Ne zna se tačno kada je nastala tekija (pretpostavlja se krajem 15. veka ) ali se zna da ju je izgradio Ačik paša, čiji se mezar (grob) nalazi u samoj tekiji i može se videti.  Čitavo mesto odiše mirom, pa nije ni čudo što su derviši, koji su ovde boravili, izabrali upravo vrelo Bune za svoju tekiju.

Ulaz u tekiju  se plaća, kućica u kojoj se kupuju ulaznice nalazi se ispred dvorišta tekije. Sve je jako lepo uređeno i očuvano.

Na samom ulasku u tekiju sačekaće vas ljubazna devojka koja će vas zamoliti da se izujete. Obuća se odlaže ispred tekije na police. Žene moraju biti u suknji i moraju nositi maramu na glavi, dok muškarci moraju biti u dugim pantalonama.  Ako slučajno niste obučeni adekvatno, nikakav problem, jer će vam pomenuta devojka dati sve što je potrebno. Na ulasku stoje jednobojne suknje na preklop koje možete prosto ,,opasati” oko sebe , a postoje i marame za dame. Sve je čisto, posetioci po izlasku odlažu ovu odeću u posebnu korpu u kojoj su iskorišćene suknje i marame.

U tekiji, pored mezara Ačik paše, mogu se videti prostorije za derviše ( gostinska soba, kupatilo, itd ), kao i hamam sa prelepom tavanicom. Na žalost ne postoji vodič koji bi vas sproveo kroz tekiju i dao vam par informacija o samom mestu, dervišima i njihovim običajima.

Vrelo Bune – Korisne informacije za turiste

Oko 1 km ispred tekije je veliki parking na kojem morate ostaviti auto. Parking se naplaćuje. Očekuje vas par minuta hoda, ali šetnja nije naporna. Nije dozvoljeno dovesti se kolima do same tekije jer se tu nalaze suvenirnice i ne postoji mesto za parkiranje. Put je asfaltiran i prilagođen osobama sa invaliditetom.

Ako odlučite da pojedete nešto u restoranima oko vrela, predlažemo pastrmku, koju restorani samostalno gaje. Naime, temperatura Bune idealna je za uzgoj pastrmke, tako da skoro svi restorani imaju svoje ribnjake.

Ne propustite ni čuvene bosanske slatkiše, poput urmašica, tufahija ili baklava, a podrazumeva se da uz njih popijete i onu pravu bosansku kafu iz fildžana.

Cene su sasvim pristupačne:

  • Vožnja čamcem u pećini: 4KM po osobi
  • Ulaznica u tekiju: 10KM po osobi
  • Parking: 2KM za putnička vozila

Share Article:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *