Početna EvropaBosna i Hercegovina Vodopad Kravice, najlepši vodopad u Bosni

Vodopad Kravice, najlepši vodopad u Bosni

by Tamara
0 Komentar

Vodopad Kravice ( ili vodopad Kravica ), smešten u južnom delu Bosne i Hercegovine, predstavlja još jedan dokaz da je priroda bila veoma darežljiva prema ovoj divnoj zemlji. Možemo slobodno reći da je ovo jedan od najlepših vodopada u BiH, ako ne i na Balkanu.

Vodopad Kravice – cene ulaznica, parkig, kamp, smeštaj…

Do samog vodopada se ne može stići kolima, već ćete vozilo ostaviti na parkingu koji je besplatan. Pored parkinga je i kućica u kojoj se kupuju ulaznice. Cena karte je 4KM.

Nedaleko od parkinga imate i kampove, ako rešite da uživate u okolini par dana. Ko želi udobniji smeštaj, na raspolaganju ima nekoliko vila gde može iznajmiti sobu ili apartman.

vodopad kravice

Stazica koja vodi do vodopada je uređena i asfaltirana, samo je malo strma. Ako se slučajno zamorite, usput imate klupice na kojima možete odmoriti. Put od parkinga do vodopada vas vodi nizbrdo, tako da se u odlasku sigurno nećete umoriti.

Prizor koji ostavlja bez daha

Kravica turiste ne ostavlja ravnodušnim, ni dok gledaju slike vodopada na internetu. A tek kada se uživo pojave ispred ovog veličanstvenog vodopada, požele da zauvek ostanu ovde.

Ovo prirodno čudo zapravo čini nekoliko manjih vodopada, koji se protežu u širinu preko 120m i više, dok im je visina 25m.

Reka Trebižat formirala je ove vodopade i svojevremeno omogućila lokalnom stanovništvu da od nje i zarade. Naime, na vodopadima se nekada nalazilo mnogo mlinova i snaga vode se koristila za mlevenje žita.

vodopad kravice

Danas mlinova više nema, ali je lokacija pod zaštitom države i poznata turistička destinacija u BiH. Ljudi rado dolaze ovde leti na kupanje, jer je ispred vodopada jezerce, idealno za plivanje.

Prilazak vodopadima se ne preporučuje, kao ni penjanje uz stene, jer je jako klizavo i može biti vrlo opasno. Turisti se kupaju na svoju odgovornost, pošto ovde nema spasilaca, a ako se nekim slučajem povredite, hitna pomoć neće moći da priđe do samog jezera. Dakle, budite oprezni i svoj avanturizam usmerite na drugi vid istraživanja ovog mesta.

Turisti mogu ručati ili popiti kaficu u lokalnom restoranu, a mogu se provozati i čamcem po jezeru. U blizini je i javni toalet, koji je jako čist i uredan. Ako ne volite gužvu možete se odvojiti od vodopada i jezera, jer u okolini postoji još par manjih mesta za kupanje.

Zanimljivosti o vodopadu

vodopad kravice

Na ovoj lokaciji, 1966. godine snimljen je kultni jugoslovenski film ,,Orlovi rano lete“.

Vodopad je sredinom devetnaestog veka bio u vlasništvu Zaim-Beg Selimića, koji je ostao upamćen kao veliki dobrotvor.

Šta još videti u ovom kraju?

Kravica se nalazi u najlepšem delu Bosne i Hercegovine. Ako svraćate u ovaj kraj, posetite i prelepi Mostar, Međugorje, Hutovo blato, Neum, Čapljinu ili Koćuša vodopade.

Ostavi komentar

You may also like

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići