Vodopad Kravice, najlepši vodopad u Bosni

Vodopad Kravice ( ili vodopad Kravica ), smešten u južnom delu Bosne i Hercegovine, predstavlja još jedan dokaz da je priroda bila veoma darežljiva prema ovoj divnoj zemlji. Možemo slobodno reći da je ovo jedan od najlepših vodopada u BiH, ako ne i na Balkanu.

Vodopad Kravice – cene ulaznica, parkig, kamp, smeštaj…

Do samog vodopada se ne može stići kolima, već ćete vozilo ostaviti na parkingu koji je besplatan. Pored parkinga je i kućica u kojoj se kupuju ulaznice. Cena karte je 4KM.

Nedaleko od parkinga imate i kampove, ako rešite da uživate u okolini par dana. Ko želi udobniji smeštaj, na raspolaganju ima nekoliko vila gde može iznajmiti sobu ili apartman.

vodopad kravice

Stazica koja vodi do vodopada je uređena i asfaltirana, samo je malo strma. Ako se slučajno zamorite, usput imate klupice na kojima možete odmoriti. Put od parkinga do vodopada vas vodi nizbrdo, tako da se u odlasku sigurno nećete umoriti.

Prizor koji ostavlja bez daha

Kravica turiste ne ostavlja ravnodušnim, ni dok gledaju slike vodopada na internetu. A tek kada se uživo pojave ispred ovog veličanstvenog vodopada, požele da zauvek ostanu ovde.

Ovo prirodno čudo zapravo čini nekoliko manjih vodopada, koji se protežu u širinu preko 120m i više, dok im je visina 25m.

Reka Trebižat formirala je ove vodopade i svojevremeno omogućila lokalnom stanovništvu da od nje i zarade. Naime, na vodopadima se nekada nalazilo mnogo mlinova i snaga vode se koristila za mlevenje žita.

vodopad kravice

Danas mlinova više nema, ali je lokacija pod zaštitom države i poznata turistička destinacija u BiH. Ljudi rado dolaze ovde leti na kupanje, jer je ispred vodopada jezerce, idealno za plivanje.

Prilazak vodopadima se ne preporučuje, kao ni penjanje uz stene, jer je jako klizavo i može biti vrlo opasno. Turisti se kupaju na svoju odgovornost, pošto ovde nema spasilaca, a ako se nekim slučajem povredite, hitna pomoć neće moći da priđe do samog jezera. Dakle, budite oprezni i svoj avanturizam usmerite na drugi vid istraživanja ovog mesta.

Turisti mogu ručati ili popiti kaficu u lokalnom restoranu, a mogu se provozati i čamcem po jezeru. U blizini je i javni toalet, koji je jako čist i uredan. Ako ne volite gužvu možete se odvojiti od vodopada i jezera, jer u okolini postoji još par manjih mesta za kupanje.

Zanimljivosti o vodopadu

vodopad kravice

Na ovoj lokaciji, 1966. godine snimljen je kultni jugoslovenski film ,,Orlovi rano lete“.

Vodopad je sredinom devetnaestog veka bio u vlasništvu Zaim-Beg Selimića, koji je ostao upamćen kao veliki dobrotvor.

Šta još videti u ovom kraju?

Kravica se nalazi u najlepšem delu Bosne i Hercegovine. Ako svraćate u ovaj kraj, posetite i prelepi Mostar, Međugorje, Hutovo blato, Neum, Čapljinu ili Koćuša vodopade.

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *