Top 5 besplatnih stvari koje treba da uradite u Madridu

Madrid je, kao i mnoge prestonice, skuplji od drugih delova Španije. Javni prevoz je pristupačan, ali troškovi hrane mogu biti iznenađujuće visoki, a ni smeštaj nije jeftin. Međutim, ima dosta toga da se uradi besplatno u Madridu, a neke od njih su najbolje atrakcije u gradu.

1. Divite se arhitekturi

Jedna od najupečatljivijih stvari u Madridu je njegova arhitektura, od koje je dosta toga izgrađeno za vreme vladavine Čarlsa III u XVIII veku; Puerta de Alcalá, Kraljevska opservatorija i Prado datiraju iz ovog vremena. Elegantne građevine poređane su duž široke avenije, čineći grad predivnim mestom za šetnju.

2. Pogled na Palatu Cibeles

Impresivna palata Cibeles nekada je bila glavna pošta, a sada je gradsko veće. Domaćin je raznih izložbi i ma fantastičan vidikovac. Iako osam spratova ne deluje mnogo, pogled sa vidikovaca je prilično dobar.

madrid

Ulaz je besplatan prve srede svakog meseca, a takođe i 2. i 15. maja, kao i 12. oktobra. Cena karte je 2€ za odrasle. Imajte na umu da postoje ograničene karte za svakih pola sata kada se smenjuju grupe turista.

Nakon što date torbe na pregled kroz skener na ulazu, idite uz stepenice i pokupite kartu sa blagajne koja je skrivena iza stuba. Na istom nivou postoji klimatizovan prostor sa udobnim kaučima, internetom i magazinima za čitanje. Opustite se ovde dok ne stigne vaša smena za penjanje na osmi sprat.

3. Opustite se u Retiru

Vrtovi Retiro poznati su kao “pluća Madrida”. 140 hektara parka koji se nalazi u blizini centra grada. Pored stotina stabala i mnogih travnatih površina dobrih za izlete, sunčanje ili samo opuštanje, tu je i veliko jezero sa čamcima za iznajmljivanje. Za one koji žele da vežbaju, postoje namenski prostori za vežbanje kao i mnoge staze pogodne za trčanje, vožnju bicikla ili rolere, a tu su i igrališta za decu.

Lako je provesti nekoliko sati lutajući parkom, diveći se mnogim statuama i građevinama kao što je Kristal Palas. Staze u hladovini obezbeđuju predah od vrućine u letnjem periodu, a piće možete kupiti na jednom od kioska ukoliko je potrebno da se rehidrirate. Ako ste tamo u pravo doba godine, u parku se održavaju razne aktivnosti poput koncerata i sajma knjiga.

4. Idite u Egipat (ali ostanite u Madridu)

madrid

Jedna od najinteresantnijih atrakcija Madrida je Hram Deboda, egipatski hram koji se nalazi u madridskom Parque del Oesteu. Egipat je poklonio hram Španiji nakon što su španski inženjeri pomogli Egiptu da izgradi branu i spasi neke važne istorijske spomenike od uništenja. Ulaz je besplatan.

5. Posetite Prado

madrid

Ulaz u jednu od najpoznatijih umetničkih galerija na svetu je besplatan od ponedeljka do subote od 18 časova, a u nedelju od 17-19 časova. To znači da ćete imati dva sata da istražite neverovatnu umetnost koja je izložena – a ako to nije dovoljno vremena, samo se vratite sledećeg dana.

Naravno, besplatan ulaz u Prado je prilično popularna ponuda, pa nemojte da se iznenadite ako vidite red od stotine ljudi kada stignete u 18 časova.

Madrid smeštaj

Booking.com

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *