Tasos za početnike – šta da ne propustite ako ste prvi put na ovom ostrvu

Tasos ostrvo se nalazi u severoistoistočnom delu Grčke, ušuškano u Egejskom moru. Kako je velikim delom pokriveno šumom, nazivaju ga još i Zeleno ostrvo. Ovo je idelano mesto za osobe koje imaju repsiratornih problema, pa žele da iskombinuju godišnji odmor i prirodno lečenje pluća.

Ukoliko ste prvi put na Tasosu ne propustite ova zanimljiva mesta!

tasos

Najlepše plaže

Tasos ima veliki broj plaža, koje ne treba zaobići, a izdvojićemo sledeće:

  • Paradise beach – Široka plaža, karakteristična po velikom plićaku. Idealna za porodice sa decom.
  • Mermerna plaža – Verovatno najlepša plaža Tasosa, karakteristična po divnom pesku. Ne propustite šetnju šumskom stazicom nadomak plaže do mesta gde se vadi mermer. Ovakvih lokaliteta je više na Tasosu, a deluju kao ostaci drevne Atlantide.
  • Golden beach – Luksuzna, prostrana plaža sa velikim brojem restorana i kafića.
  • Salonikos – Mesto sa najlepšim zalaskom Sunca na ostrvu. Mnogo ljudi će vam reći da odete na Atspas ako želite da vidite najlepši zalazak Sunca, ali mi ipak preporučujemo Salonikos. Fotografijama koje ovde napravite ne treba filter. Ovo romantično mesto je odlična lokacija na kojoj možete zaprositi voljenu osobu.
  • Aliki – Plaža sa najčistijom vodom. Sjajna opcija za trudnice. Jedina mana je što je dosta mala.
  • La Scala – Urbana plaža, prepuna interesantnih beach barova i restorana.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ukoliko budete imali vremena, posetite i plaže u Potosu, Limenariji, zatim plažu Psili, Notos, itd. Treba pomenuti da ćete na nekim plažama kao što je Aliki moći da dobijete ležaljku i suncobran jedino ako ručate u restoranu koji pokriva taj deo plaže.

Giola

Simbol Tasosa je Giola, prirodni bazen koji privlači avanturiste. U pitanju je rupa u steni koja se puni morskom vodom. Oni malo hrabriji mogu skakati sa visine od nekih 10m, mada lokalne vlasti to ne preporučuju jer može biti opasno.

tasos

Možete skakati i sa manje visine, ali imajte u vidu da je izlazak iz Giole izazov, jer je duboka i potreban je mali napor. Svakako vam neko može pružiti ruku i pomoći da izađete, ali vodite računa da se ne posečete na oštre stene.

Prema legendi ovde se kupala boginja lepote, Afrodita. Druga priča kaže da je Giola Zevsovo oko kojim je nadgledao svoju ljubavnicu.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Manastir Arhangela Mihaila

Nalazi se na samoj steni, oko 15km od Potosa. Njegova pozicija će vas podsetiti na manastire koji se nalaze na Meteorima.

Datira iz 11. veka i poznat je po izvoru svete vode, za koji se veruje da leči duhovne i telesne bolesti. Izvor se nalazi u pećini, koja je sa manastirom spojena uskom stazicom, kroz koju se mora puzeti da biste došli do izvora. Zato se turisti retko odlučuju na ovaj poduhvat, ali ima i onih koji su spremni da dođu do samog izvora i pomole se za svoje zdravlje.

U manastiru se nalazi i klin koji je bio zakovan u Isusa Hrista, dok je bio razapet na krstu.

tasos

Ipsarion

Za ljubitelje planinarenja predlažemo uspon na Ipsarion, najviši vrh Tasosa. Možete doći i kolima, ali samo terenskim jer je put malo nezgodan.

Svakako vredi popeti se jer se sa vrha pruža neverovatan pogled na more. Ume da bude i vetrovito, zato se dobro obucite.

Tasos – Panagija i Teologos

Izlet do ovih autentičkih grčkih mesta će vas oduševiti. Šetnja uskim uličicama, vratiće vas u neka stara vremena. Nećete znati na koju stranu pre da se okrenete.

tasos

U Panagiji možete šetati stazicom koja vodi uz lokalni potok, skoro sve do crkve posvećene Presvetoj Bogorodici.

Šta pojesti na Tasosu?

Glavni gurmanski specijalitet je jagnjetina, neki kažu da se najbolja služi u Panagiji, a neki u Teologosu.

Ne propustite da kupite med i maslinovo ulje, i to od lokalaca koji prodaju pravi domaći. Maslinovo ulje je dosta jeftinije nego kod nas, a s obzirom na kvalitet, vredi i više nego što ćete platiti. Tasos je inače ispunjen maslinjacima, gotovo svaki stanovnik proizvodi svoje maslinovo ulje.

Čak i ako ste ravnodušni prema medu, na Tasosu ćete probati med koji je sasvim drugačiji, od bilo koje vrste koju ste do sada jeli.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *