Šuma bambusa Sagano – oaza mira u Japanu

Šuma bambusa u Japanu savršen je spoj čoveka i prirode. Ovo nestvarno mesto nalazi se u predgrađu grada Kjoto, u podnožju planina i prostire se na oko 16 kvadratnih kilometara. Visoka stabla bambusa savršen su kontrast okolnom gradskom pejzažu.

Šuma bambusa Sagano – glavna atrakcija grada Kjoto

Kako je Kjoto bio carska prestonica Japana, veruje se da je šuma bambusa upravo bila mesto gde su uživali plemići. Staza koja preseca gustu vegetaciju prava je atrakcija za turiste širom sveta.

šuma bambusa

Staza je dugačka oko 300 metara, a dovoljno je šroka da se zajedno na njoj mogu naći i pešaci i biciklisti. Iako je tokom turističke sezone prilično živo mesto, u šumi bambusa Sagano se na svakom koraku oseća prirodna smirenost.

Šetnja između stabala bambusa pružiće vam nezaboravan doživljaj. Sunčevi zraci koji se probijaju kroz gusta stabla bambusa stvaraju bajkovitu sliku. Zato i ne čudi što je ovo mesto jedno od najslikanijih na svetu.

Impresivnu šetnju Saganom upotpunjuju i hramovi koje takođe možete posetiti. Ono što je posebno zanimljivo jeste da su ograde pored staze sastavljene od starih, suvih i palih stabala bambusa.

Stabla bambusa iz ove šume još uvek se koriste za izradu šolja, prostirki, kutija i korpi, pa imaju veliki udeo i u ekonomiji grada.

šuma bambusa

Muzika koju stvara priroda

Svi se slažu da je najlepši doživljaj ovog mesta muzika koju stvara priroda. Kada duva blagi povetarac kroz gusta stabla bambusa, proizvodi se neverovatan smirujući zvuk. Vađe je samo da zatvorite oči i uživate u njemu.

Možda će vam delovati čudno, ali zvuk koji stvara vetar koji se probija kroz šumu, proglašen je jednim od mnoštva zvukova koje Japan mora da sačuva. Iako smo navikli na spisak objekata i lokacija koje bi trebale biti sačuvane, spisak zvukova japanskih pejzaža je jako zanimljiva.

Japansko Ministarstvo Zaštite Životne Sredine je 1996. godine stvorilo listu “zvučnih pejzaža”. Ova lista sadrži zvukove koji imaju posebno značenje za lokalno stanovništvo u Japanu, a na njoj se nalazi zvuk vode koja se ledi, ptičija oglašavanja, zvuk stopala kada hodate po pesku… Jedan od sto zvukova je i “muzika” koju stvara vetar u Sagano šumi.

Poseta ovom mestu je zanimljiva u svako doba godine, ali većina se slaže da je najlepši doživljaj u vreme kada cvetaju trešnje. Tada se ovaj kraj pretvara u pravi raj i za oči i za dušu. A sudeći po fotografijama ni malo ne sunmnjamo u to.

Smeštaj

Booking.com

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *