Okinošima – Japanska Sveta Gora

Okinošima je ostrvce u Tihom okeanu ( Japansko more ), koje se nalazi između Japana i Južne Koreje. Predstavlja sveto mesto za Japance koji praktikuju šintoističku religiju.

Danas na ostrvu živi samo jedan sveštenik, posete su zabranjene za žene, a i muškarcima je ograničen pristup. Oni mogu doći na ostrvo samo 27. maja i to pod određenim uslovima.

Kao prvo, dozvoljeno je da dođe samo dvesta posetilaca, koji se pre posete moraju pročistiti. Proces pročišćavanja podrazumeva da pre ulaska na ostrvo skinu svoju odeću i okupaju se u moru. Ostrvo se posećuje isključivo iz religioznih razloga, osobe koje ovde dođu ne smeju poneti ništa sa Okinošime, a zabranjeno je i razgovarati sa bilo kim o detaljima posete.

Ostrvo nije naročito veliko. Površine je 97ha, dužine 1,5km, a širine samo 1km. Najviši vrh ostrva je Ichinodake sa 244m nadmorske visine, gde se nalazi i svetionik.

Zašto je ovo mesto tako posebno?

Na ostrvu se nalazi hram Munakata Taiša Okicumija, posvećen boginji mora, a postoji i još nekoliko hramova. U prošlosti su se mornari pre polaska na put, na ovom mestu molili i izvodili razne rituale kako bi ih boginja zaštitila i obezbedila bezbedno putovanje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by a k (@kawachan380)

Brojni arheološki lokaliteti koji su ostali netaknuti svedoče o tim ritualima. Mornari i putnici bi ostavljali darove na ostrvu, pre polaska na put. U drugoj polovini XX veka, iskopan je veliki broj tih predmeta i većina datira iz perioda od IV do IX veka. Svi su sačuvani i danas predstavljaju japansko nacionalno blago. Pojedini se mogu videtu u ,,Japanskom muzeju nacionalne istorije” i ,,Muzeju svetih balga”.

 Ostrvo ima i mračnu stranu, jer se ovde nalazila, takoreći, pijaca robova koje su Japanci dovozili između IV i IX veka iz Koreje i Kine.

Postoji nekoliko teorija zašto je ženama zabranjen pristup na Okinošimu. Jedna tvrdi da je zbog ženske menstrualne krvi koju šintoistička vera smatra nečistom, druga da se žene koje treba da rađaju zaštite na taj način od opasnosti putovanja morem.

Od nedavno je i pod UNESCO zaštitom

2017. godine, Okinošima je postala sedamnaesta lokacija u Japanu koja je stavljena na UNESCO listu svetske baštine.

Međutim, odluku su pratile kontroverze, s obzirom da je ženama zabranjen ulazak na ostrvo, pa se postavilo pitanje da li treba istolerisati ovakvu diskriminaciju. Odlučeno je da se ipak Okinošima stavi na listu zbog svog kulturno istorijskog značaja.

Uostalom, i Sveta Gora u Grčkoj je takođe na listi, uprkos tome što je pripadnicama lepšeg pola zabranjena poseta ovoj teritoriji. Zanimljivo je da je ključni glas da se Okinošima nađe na UNESCO listi, dala jedna dama, odnosno direktorka Centra svetske baštine, Mehtild Resler, koja je upravo istakla Svetu Goru kao presedan.

Odluka je potpisana na UNESCO sastanku u Poljskoj, tačnije u gradu Krakovu.

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *