Nacionalni park Banf – Alberta, Kanada

Alberta je Kanadska pokrajina. Pored Saskačevana jedina je kontinentalna pokrajina u zemlji, koja se nalazi u zapadnom delu Kanade. Pored nekoliko prelepih jezera, najveću pažnju posetilaca privlači Nacionalni park Banf.

Od 1960. godine posete i smeštaj su dostupni preko cele godine. Važno je napomenuti da je park zabeležio rekordu posetu turista, oko 5 miliona, tokom 1990. godine. Park i dalje beleži velike posete turista koji prelaze brojku od 3 miliona posetioca godišnje.

Nacionalni park Banf – Istorija

Nacionalni park Banf je osnovan 1885. godine i smatra se najstarijim nacionalnim parkom u Kanadi. Zbog svog geografski nestvarnog položaja, smešten u strmim planinama Alberte, obuhvata preko 6.600 kvadratnih kilometara. Napravljen je kao Nacionalni park da bi privlačio turiste. Međutim, tokom prvog i drugog svetskog rata, konstrukcija puteva i turističkih usluga se prekidala. Infrastruktura je mnogo puta menjana usled posledice ratova, pa se sve to nastavilo do današnjeg vremena.

Nestvran krajolik

Park poznat po nestvarno obojenim jezerima, okružen snežnim planinskim vrhovima, inspirisan bezbrojnim sportskim avanturama na otvorenom. Treći po veličini Nacionalni park u svetu i prvi po veličini u Kanadi, pa nije jednostavno opisati čime zapravo sve ovaj park raspolaže. Ono sto je karakteristično je ogromno prostranstvo divlje netaknute prirode Kanadskih stenovitih planina.

Sam park je osmišljen tako da će vam celodnevni boravak biti ispunjen raznolikostima. Obično nije dovoljan samo jedan dan ili vikend da bi se obišlo sve što ovaj atraktivni park nudi. Uostalom to je i bio cilj još od davnih dana kada su uređivali puteve da bi turisti imali što bolji pristup ovom kontrastnom prizoru. Za ljubitelje planinarenja na raspolaganju su stenovite planine. Za one što više uživaju u šetnji i razgledanju u ponudi je beskrajno zeleno prostranstvo. A za one koji su za romantičniji pristup putovanja, tu je jezero i plovidba čamcem ili brodićem. Bilo bi šteta ako ste već tu da ne iskoristite sve ovo.

Nacionalni park Banf – Jezero Luis

Izgleda kao zamisao nordijskih bogova da umetnu bistro plavo jezero izmedju vrhova prekrivenih snegom, zelenih šuma sa zimzelenim drvećem i rastinjem. I kao da to nije bilo dovoljno, ovom nestvarnom umetničkom delu dodati su i glečeri koji upotpunjuju ovu nesvarnu priču. Naravno da nisu zaboravili da stave i pregršt raznolikog cveća koje se pojavljuje ovde u rano proleće i traje dobar deo godine. Neke biljne i cvetne kulture su specifične za ovo geografsko područje. Kako se bajkolika slika ovog jezera često sreće u naslovma o nestvarnim predelima na društvenim mrežama, ne čudi podatak o preko miliona poseta godišnje.

Letnji dani na jezeru su rezervisani za plovidbe po bistroj plavoj vodi. Nijanse te plave boje menjaju se u zavisnosti od doba dana i prelamanja sunčevih zraka preko blistavo belih ledenih vrhova. Nekada te boje idu čak i do ljubičaste, da potpuno promene sam izgled okoline i stapaju se sa bojom cveća koje raste na obroncima visoravni. Voda je bistra da se može videti u dubini jato sitniih riba koje prate sam brodić.

Zimi na jezeru mogu da se vide vide turisti koji klizaljkama klize po ravnoj zaleđenoj površini jezera. U to doba oklona jezera izgleda kao pozornica nekog ledenog teatra koji je pripremljen za neku ledenu bajku.

Banf – grad

Užurbani gradić Banf i zaseok Lejk Luis nalaze se u Nacionalnom parku Banf. Kao administrativni centar Nacionalnog parka nalazi se na 1300m. Sa svih strana okružen je visokim planinskim vrhovima. Naziv je dobio po nazivu Banfši, mestu koje se nalazi u Škotskoj.

nacionalni park banf

Kroz njega protiče i reka Bou. Dodatni ukras ovoj varošici u bajkovitom predelu. Smeštaj za ovu raznoliku turu se naravno nalazi u Banfu. Mnogobrojni hoteli i odmarališta svojom arhitekturom ne odudaraju od celokupne slike zimske idile. Hoteli izgledaju kao velike alpske kućice poređane po zelenim širokim tepisima. Gradić je ušuškan na najlepšem mogućem mestu i dostupan ako poželite da se odmorite od čarolije i posmatrate je iz daleka uz toplo jelo i vino.

Bilo da je zimski prizor u vidu ledene bajke ili proleće kad se sukobljava kontrast šarenog cveća gde dominiraju crvena, žuta i zelena sa ledeno belim vrhovima, Nacionalni park Banf izgleda nestvarno i bajkovito.

Nacionalni park Banff smeštaj

Booking.com

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *