Lihtenštajn – mali raj na Alpima

Lihtenštajn ili službeno Kneževina (na nemačkom Fürstentum Liechtenstein) čije ime u prevodu znači “svetla stena”, graniči se Švajcarskom na zapadu i Austrijom na istoku.

Lihenštajn – gde se nalazi

Kneževina Liechtenstein ima 38.000 stanovnika i prostire se na 160km2. Četvrta je najmanja drzava u Evropi. Ova mala kneževina ima jedan tunel, jednu stanicu i jednu prugu dugačku 9,5km. Planinskog je reljefa, prostire se kroz Alpe i duž doline reke Rajne. Graušpic se kao najviši nalazi na 2.600m nadmorske visine. Službeni jezik je Nemački.

Podaci o Lihtenštajnu dotiraju još iz Rimskog doba kada je pripadao maloj Rimskoj regiji Recia. Da bi kasnije pripao Hazburgovcima. Trenutni vladar je knez Hans – Adam II, koji je vladavinu preuzeo od svog oca.

Ski – turizam

Lihtenštajn nema izlaz na more, ali kako je kao država smeštena uz Alpe, važna privredna grana je zimski truizam. Isto tako se možete baviti pešačenjem ili planinarenjem. Ako ste, pak za obilazak kulturnih znamenitosti, možete krenuti u obliazak gradova. Ova bajkovita zemlja je toliko mala da je možete obići za dva dana.

Glavni grad

Glavni grad je Vaduz sa 5000 stanovnika, ali ne i najveći. Tu titulu mu je preoteo grad Šan koji broji preko 6000 stanovnika. U glavnom gradu se nalazi dvorac u kojem živi kneževska porodica, ali nije otvoren za turiste. Mada, možete uzivati u njegovoj okolini i velikim vinogradima. Za one koji uzivaju u istorijskoj povesti i umetnosti, predlažemo da obiđu Kunstmuseum u središtu grada.

U centru grada nalazi se vidikovac. Okružen cvećem, pruža pogled na velike planinske masive prekrivene snegom i velika zelena prostranstva. Prizor zaista izgleda kao sa razglednice. A Svež vazduh je ono što će vas pratiti duž celog putovanja.

Nacionalni park

Nacinalni park Ruggeller Riet nalazi se na krajnjem severu ove male države. Stanište je za veliki broj ptica i leptira, zaštićenih vrsta, kao i biljaka i rastinja. A duž celog parka i okoline protežu se pešačke i biciklističke staze, jer je ovde biciklizam omiljena disciplina.

Hrana i piće

Kad ste već tamo, savetujemo vam da probate njihova tradicionalna jela kao što su Kasknopfl – nešto sto je nalik na našu testeninu sa topljenim sirom. Najpopularnije je domaće vino koje proizvode u svojom vinogradima. Pije se još i pivo koje se proizvodi u pivnicama Lihtenštajn i PrinzenBräu. Pošto je planinska država, voda je pitka i osvežavajuća.

Za Lihtenštajn još i kažu “nit’ manje nit’ bogatije zemlje”. Sigrunost je na jako visokom nivou. Opšte je poznato da u ovoj zemlji niko ne zaključava vrata, što se povezuje sa činjenicom jako niske stope kriminala. Poslednji put je ovde neko napravio veći kriminal pre 20 godina.

Smeštaj u Vaduzu

Booking.com

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *