Krupajsko vrelo – zavirite u magični svet istočne Srbije

Krupajsko vrelo je mesto za koje je jako malo ljudi znalo do pre samo par godina. Promocijom domaćeg turizma, naročito na interntu, ovaj homoljski dragulj postao je destinacija koju obavezno treba posetiti.

Kada se nađete ispred mistične pećine iz koje izvire voda, imaćete utisak da ste zalutali u neki film epske fantastike.

Krupajsko vrelo – par opštih podataka

Krupajsko vrelo se nalazi u selu Milanovac, nedaleko od Žagubice. Voda koja izvore iz vrela, spušta se niz omanji vodopad, prolazi pored stare vodenice i dalje se uliva u Krupajsku reku. Karakteriše je divna zelenkasta boja. Jako je čista, temperatura je oko 10°C, pa je idealna za uzgoj pastrmke.

Vrelo i okolina su zaštićeni od strane države kao spomenik prirode od izuzetnog značaja.

Ispod vrela se krije jedan jako zanimljiv svet, odnosno mreža kanala koji vode do podvodne pećine. Samo je par ronilaca imalo sreću da vidi ove nesvakidašnje podzemne hodnike.

Legenda

Naravno da je ovakvo mesto bilo inspiracija za brojne legende.

Omiljena kaže da se u pećini nalazi blago, koje su mnogi avanturisti bezuspešno tražili. Ovo su dokazali i ronioci koji su istraživali pećinu, jer su pronašli tragove o ranijem prisustvu ljudi.

Po legendi, blago čuva vodeni duh Tartor i ulaz u pećinu je uglavnom zatvoren.

krupajsko vrelo

Otvara se samo jednom godišnje kada Tartor udara u bubnjeve i poziva ostale duhove na svoju slavu. Priča kaže da žene tada dolaze u pećinu kako bi se prepustile vodenom duhu i tako stekle velike moći. On im zauzvrat obično traži lepu devojku kao nagradu.

Kako doći do Krupajskog vrela, šta još videti, šta pojesti…

Ako idete iz pravca Beograda i Novog Sada, najbolje je ići preko Požarevca i Despotovca. Ukoliko živite južnije, onda je bolje doći do Svilajnca, pa zatim opet kroz Despotovac do vrela.

Kada stignete do vrela, najpre ćete naići na parking, koji nije trenutno asfaltiran i može biti jako nezgodan za parkiranje, ako je podloga mokra. Zato gledajte da se parkirate negde do samog puta.

Vikendom su, naravno, velike gužve, pa je bolje doći radim danima ako ste u mogućnosti.

krupajsko vrelo

Kada krenete ka vrelu, proćićete pored restorana, postoji i nekoliko manjih tezgi sa suvenirima, štandovi sa pićem i stara vodenica. Pored vodenice su stepenice koje vas vode dalje ka vrelu. Sve je lepo uređeno i nećete zalutati.

Od lokalnih specijaliteta predlažemo da obavezno probate homoljski sir, jagnjetinu, kačamak ili pastrmku. Kao suvenir ponesite teglu homoljskog meda.

Ovde možete i prenoćiti, što svakako preporučujemo, jer se u okolini nalazi još mnogo zanimljivih mesta koje vredi posetiti: manastir Manasija, vodopad Lisine, Resavska pećina, i drugo.

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *