Jakobov bunar u Teksasu – da li biste imali hrabrosti da uskočite u ovu ,,rupu bez dna“?

Jakobov bunar (Jacob’s Well) svakako je nešto najfascinantnije što postoji u američkoj državi Teksas. Ova podvodna pećina ispunjena je proziro čistom vodom i učiniće da svakom, ko se ovde nađe po prvi put, bar malo zadrhte kolena.

jakobov bunar

Iako na prvi pogled deluje kao rupa bez dna, Jakobov bunar je dubok samo 10m i širok 4m. Teksašani ga smatraju geološkim blagom. Svakom je dozvoljeno da priđe i uživa u prizoru, leti je kupanje u zastrašujućem bunaru prava atrakcija.

Kakve tajne krije Jakobov bunar?

Jakobov bunar se ne završava na desetom metru dubine. Ovde je zvanično obeleženo dno bunara, međutim, ovo  čudo prirode se dalje nadovezuje na uske kanale i komorice koje će vas odvesti u nepoznati lavirint. Zahvaljujući misterioznim kanalima, Jakobov bunar se puni vodom.

Lokacija je popularno kupalište na koje leti dolaze brojni turisti, kupaju se čak i deca, međutim, Jakobov bunar i nije toliko bezbedan za one koji odluče da istraže njegove granice.

Nekoliko ronilaca ( od kojih je osam muškaraca i jedna žena ) je izgubilo život u njegovom lavirintu, a neki su čak i nestali i njihova tela nikada nisu pronađena. Veći deo ove podvodne teksaške pećine još uvek nije istražen i izgleda da će još dugo ljubomorno čuvati svoje tajne.

Da bi sprečili ronioce da samostalno istražuju, organi vlasti su postavili rešetke koje onemogućavaju ulazak u lavirint. Međutim nekoliko meseci kasnije otkrivno je da su rešetke skinute i da je ostavljen natpis ,,Ne možete da nas držite podalje“. Očigledno da je mnogim roniocima želja za adrenalinom jača od straha.

jakobov bunar

Vlasti se više bave očuvanejm kvaliteta vode, što je trenutno bitniji problem, nego istraživanjem. Ono što se zna jeste da je Jakobov bunar stanište za nekoliko podvodnih vrsta.

Okolina

Jakobov bunar je ,,izbušen“ u manjem potoku. Kada kupači dođu da se osveže, ne mogu baš očekivati uživanje u plivanju. U samom bunaru možete malo plivati i roniti, ako ste hrabri, dok je potok oko bunara dubok samo par centimetara. Dakle možete jedino pokvasiti noge i sunčati se.

Iznad bunara je prirodna skakaonica za prave ljubitelje adrenalina. Potok je okružen prijatnim zelenilom i stenama, a predstavlja lepo mesto za piknik i uživanje kraj vode.

Postoji i mogućnost organizovanih tura sa vodičem koji će vas sprovesti kroz čitavo prirodno dobro.

Kako posetioci ne bi dolazili samo zbog bunara, organizovane su i druge aktivnosti. Ovde možete planinariti, obeležene su staze za šetnju, a dolaze i takozvani posmatrači ptica. Treba pomenuti da ovde nema prodavnica i restorana, tako da se preporučuje da ponesete dovoljno vode, ali i hrane ukoliko želite.

Smeštaj u okolini

Booking.com

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *