Admont biblioteka – bajkovito zdanje u Austriji

Biblioteka u Admont opatiji u Austriji, jedna je od najlepših na svetu.

Čak i ljubiteljima dobre knjige zvuči dosadno ako ih neko pozove da posete jednu biblioteku. Međutim ako vas neko pozove da vidite biblioteku u benediktinskom manastiru Admont u istoimenom austrijskom gradu, nikako nemojte odbiti.

Ona je toliko lepa, da je mnoge posetioce podsetila na velelepnu biblioteku iz crtanog filma ,,Lepotica i zver“. Nije poznata samo po literarnom bogatstvu koje čuva! U ovu biblioteku se dolazi i da bi se videla zadivljujuća barokna arhitektura.

admont

Admont biblioteka-Opšti podaci i istorija

Kao što smo već naveli, u biblioteci se nalazi pravo blago što se tiče knjiga. Neki rukopisi datiraju još iz osmog veka. Ovde se nalazi skoro 200.000 knjiga iz celog sveta.

Široka je 14m, visoka 13m, a dugačka 70m. Ovo je čini najvećom manastirskom bibliotekom na svetu. Sastoji se iz tri dela.

Admont opatija stara je skoro hiljadu godina. Izgradnja počinje 1076. a biblioteka je dodata 1776.

Tvorac je čuveni graditelj Josef Hueber, koji je izgradio biblioteku po nalogu Mateusa Ofnera. U ukrašavanju su učetvovali još i Josef Stamel koji je bio zadužen za skulpture, kao i Bartolomeo Altomonte, koji je ukrasio stropove biblioteke i oslikao freske. Detalji su uglavnom religioznog tipa, predstavljaju momente kao što su Poslednji sud, Pakao, Raj, i drugo. U čitavom kompleksu dominiraju zlatna i bela boja.

1865. godine požar je zahvatio manastir i pretio da uništi čitavu opatiju. Biblioteka je spašena, ali je izgorela manastirska arhiva. Naredne godine je počela rekonstrukcija, koja je završena tek 1890. Još jedna kriza usledila je 1930. kada je manastir zbog nedostatka novca bio prinuđen da rasproda mnoga svoja umetnička dela, a  monasi su iseljeni. Vraćaju se 1946. i od tada manastir i biblioteka ponovo ,,žive“.

U slučaju da niste u mogućnosti da posetite biblioteku, na sajtu manastira možete pogledati fotografije biblioteke u 3D formatu.

Pored biblioteke, u opatiji možete videti i crkvu, kao i nekoliko muzeja.

admont

Još neke biblioteke koje vredi posetiti

Bogata Austrija ne krije samo Admont biblioteku, kao jedno od svojih arhitektonskih blaga. Još jedna, podjednako lepa, nalazi se u Austrijskom gradu Sant Florijan.

Postoji još nekoliko sličnih biblioteka u svetu, koje će vam podjednako oduzeti dah. Na primer u Nemačkoj, tačnije u gradu Ulm nalazi se Wiblinglen opatija, koja je izgrađena u sličnom stilu.

U Limi, glavnom gradu Perua, manastir San Francisko čuva takođe velelepnu biblioteku, koja će vas podsetiti na one iz Harija Potera.

Holandski parlament u Hagu čuva Handelingenkamer biblioteku na nekoliko nivoa, sa sjajnim prirodnim osvetljenjem i prelepim detaljima kao što su ograda i stepenište.

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *