Gejziri Islanda, atrakcija koja će vas očarati

U severnom delu Evrope, Južnoj i Severnoj Americi, zemljama Dalekog istoka i Afrike u praistoriji, gejziri kao erupcija vrele vode su se tumačili kao gnev podzemnih bogova ili predskazanaje nemilih događaja. Prema nauci, sada nam je već odavno poznato da su gejziri vrsta termomineralnih izvora koji se nalaze na vulkansko – seizmičkim lokacijama iz kojih ističe topla voda.

Voda se pojavljuje u dosta formi i oblika, jedan od najfacinantinijih su upravo gejziri. Da li postoji išta impresivnije od toga kad voda eksplozivno izbija iz zemlje u obliku velikog pufnastog oblaka?

gejziri

Gejziri – Zlatni krug

Tako se naziva popularna turistička ruta koja se proteže na oko 300km, nalazi se na Jugu Islanda. Zanimljiva stajališta na ovoj turi su, pored oblasti Haukadalur, Nacionalni park Ringvellir i atraktivni vodopad Gullfoss. Haukadalur je oblast gde se nalaze Veliki Gejzir i Strokkur, najvažni. Put za ovu destinaciiju trebalo bi na vreme i unapred smišljeno organizovati. Island ima svega 300.000 stanovnika, a turistička potražnja daleko prevazilazi sve okvire ponude.

Haukadalur

Kako su gejziri oduvek bili bajkovita retkost koja se pojavljuje samo na određenim lokacijama isto tako bajkovitog okruzenja, na vulkanski aktivnim mestima. Jedna takva interesantna i najpoznatija geotermalna oblast je dolina Haukadalur u kojoj se nalaze Gejzir i Strokkur. Gejzir u oblasti Haukadalur se prvi put pominje u literaturi 1924. godine.

Okolno područje doline Haukadalur je pored izvora je prepuno i drugih termogeoloških užitaka kao što su bazeni sa toplom vodom.

Veliki Gejzir

Geizir ili The Great Geysir je kralj, kako ga inače nazivaju, svih izvora u zemlji. Ime je dobio po islandskoj reči “geysir” koja znači brzo isticati, kuljati, šikljati. Nekada je ovaj neverovatni gejzir bacao kipuću vodu u vazduh i do 70 metara u vis. Izvor je sada miran. Poslednji put je bio aktivan 2000. godine. U istoriji se pominje da je retko bio aktivan, samo u periodima kad su bile prisutne seizmološke promene.

gejziri

Strokkur

Nije poznat u svetu kao Gejzir, ali je jako atraktivan za turiste zbog čestih aktivacija izvora. Strokkur izbacuje vrelu kipuću vodu na svakih 6 do 10 minuta, pa je zbog toga najzanimljivije i najduže traženo stajališta u okviru ture “Zlatni krug”. U toku boravka na ovom stajalištu imaćete priliku da vidite nekoliko tih eksplozivnih doživljaja. Erupcije vode mogu biti i do 40m u visinu, ali zbog cestih aktivacija su manje. Strokkur je islandska reč za “odliv”. Nalazi se manje od 5 minuta hoda od Velikog Gejzira.

Tajna laguna

Ili Gamla Lagun je svojevrsna atrakcija koja se po mnogo čemu razlikuje od gore pomenutih gejzira. Geotermana voda izliva se iz malog gejzira u prostran bazen. Voda u bazenu je tople mlečno bele boje i totalni je kontrast u odnosu na okolinu koja izgleda kao da je sa neke druge planete. Još ako odete u periodu kada možete da posmatrate poralnu svetlost, dok plutate u ogromnom bazenu imćete osećaj kao da ste na Mesecu, što su komentari komentari mnogobrojnih turista koji su imali prilike da iskuse ovo zadovoljstvo. Verujemo da vanplanetrani doživljaj upotpunjuje i voda koja se puši jer temperatura vode prelazi 38C. Dolazak do tajne lagune pored Zlatnog kruga, organizuje se i brodom iz Rejkjavika, sta vam daje odprilike pet sati da plutate u njegovim vodama. U svakom slučaju to kao je najava za opuštajuću avanturu.

Ako ste sanjali o tome da vidite gejzire, Island je idealno rešenje za to. Nijedna oblast u svetu nema toliko izvora kako onih velikih, tako i onih minijaturnih na jednom mestu. Blizu hotela “Gejzir” nalazi se muzej sa istorijskom dokumentacijom i mnoštvom fascinantnih dokumentarnih filmova o aktivnostima izvora u ovom mestu kroz istoriju.

Smeštaj

Booking.com

Podeli: