Ronda, španski gradić iz III veka smešten na vrhu krečnjake stene

Ronda je simpatičan grad u Španiji, tačnije u Andaluziji koji danas broji oko 35000 stanovnika. Pojedini turisti ga smatraju najlepšim gradom ove države.

Grad je specifičan po tome što je izgrađen na vrhu krečnjačkih stena, a njegove bele kućice smelo stoje na ivicama istih. Rondu su izgradili Rimljani u III veku nove ere.

Ime je dobio po planinskom vencu Seranja de Ronda na kojem se i nalazi.

ronda

Ronda je sačuvala i stari deo grada koji je danas centar za okupljanje turista. Ovde ćete pronaći i dosta prodavnica, kafića, restorana…

Most Puente Nuevo

Simbol Ronde je most Puente Nuevo, na reci Guadelevin. Povezuje stari i novi deo grada. Izgrađen je 1793. godine.

Predanje kaže da se na mostu nekada nalazio zatvor. Bilo kako bilo danas je ovo prelepi vidikovac sa kojeg se pruža divan pogled.

Ispod mosta je klisura El Tajo, poznata i kao španski Veliki kanjon. Ne treba propustiti ni mostove Puente Viejo i Puente Romano.

ronda

El Toro!

Ljubitelji tradicionalne Španije će obožavati Rondu. Ovo je jedan od gradova koji i dalje praktikuje čuvene borbe sa bikovima. Svake godine održava se Feria Goyesca, festival posvećen ovoj tradiciji. Sve se dešava na Trgu bikova ( Plaza de toros ), gde se nalazi i muzej posvećen borbi sa bikovima.

U Rondi se nalazi arena za borbu sa bikovima, druga po veličini u Španiji. Arena datira iz XVIII veka.

Inspiracija za brojne umetnike.

Kada je 1912. godine posetio Rondu u potrazi za inspiracijom, nemački pesnik Rajner Marija Rike je zabeležio: ,,Ništa u celoj Španiji nije više iznenađujuće od ovog divljeg grada”.

Ronda je nadahnula i čuvenog Ernesta Hemingveja, koji je deo radnje svog romana ,,Za kim zvona zvone” smestio u Rondu. Pisac je takođe preporučio ovaj grad kao idelanu destinaciju za medeni mesec. „Čitav grad i sve dokle ti pogled doseže deluje romantično“, rekao je Hemingvej.

U znak zahvalnosti, stanovnici Ronde su Hemingveju pogidli spomen ploču i jedan prolaz kod arene nazvali po njemu, s obzirom da je pisac bio fasciniran borbom bikova, a toreadore smatrao najhrabrijim ljudima.

ronda

I francuski pisac Prosper Merime je radnju svoje novele ,,Karmen” smestio u Rondu. Kada je Žorž Bize rešio da pomenutu novelu pretoči u operu, smatrao je da je bolje da Sevilja bude mesto radnje ove priče.

Šta još videti u Rondi?

Grad je u XIII veku bio pod vlašću muslimana, koji su takođe ostavili svoj trag, tako da u Rondi možete posetiti i ostatke arapskih kupatila.

Tu je i još nekoliko crkava, muzeja, pakrova, spomenika i drugih znamenitosti koje treba videti ako odsedate u Rondi na par dana.

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *