Havana – najbolji delovi grada za traženje smeštaja

Želite da posetite čarobnu Havanu? Otkrivamo vam dva najbolja gradska kvarta za traženje smeštaja u jednom od najlepših gradova sveta.

havana

Havana

Najveći grad na Karibima i ekonomsko središte ostrva Kube. Havana je takođe njegova politička i kulturna prestonica, sa više od 2,5 miliona stanovnika i sa skoro 4 miliona stanovnika u čitavom urbanom području oko grada.

Havana zauzima površinu od  720 km². Zbog Kastrovog režima i diplomatskih i ekonomskih sukoba koji zapadnjake dele Kubu i Havanu pola veka, ostrvo i njegovi simboli zavode, fasciniraju ili odbijaju mnoge turiste.

Od kubanske revolucije 1959. godine, koju su predvodili E. Če Gevara i F. Kastro i tereta ekonomskih sankcija koje je uveo Vašington, a koje ostrvo guše od 1960-ih, Kuba je zaista jedna od retkih zemalja u kojoj se svaki posetilac oseća kao da se vraća u prošlost, tačnije 50 godina pre.

Stanovnici Havane poznati su po tome što su topli i gostoljubivi, građavine su živopisnih boja, a gradske četvrti prijateljske prema svakome ko kroči u njih.

Havana centar

havana

Istorijski centar, koji se graniči sa Kapitoliom stari je grad Havane koji je pod zaštitom UNESCO-a od 1982. godine. Nalazi se zapadno od luke. Osnovali su ga 1519. španski konkvistadori koji su stvorili Novi svet, zaista je 500 godina istorije otkriveno pod znatiželjnim okom posetioca. Dok je diktator Batista planirao da sruši istorijske zgrade kako bi proširio ulice, Kastrov režim izbegao je rušenje turističkog srca prestonice. Kao rezultat, Stara Havana ostaje najbolje očuvani kolonijalni grad u Americi.

U okolini iskoristite posetu Muzeju revolucije, Katedralnom trgu, Place des Armes, a posebno ne propustite šetalište Prado –  el Paseo de Marti -: pešački bulevar veoma popularan među Kubancima, gde mnogi umetnici dolaze da prikažu svoje kreacije.

Od  Centralnog parka do  Malekona , od parka  Luz Caballero , do Plaze de San Francisco , imaćete centralnu poziciju da ostanete u Havani i otkrijete sve čari Kube, od evokativnog naziva ulica – ulica S. Allende, ulica S. Bolivar, Trg revolucije itd. – živopisna arhitektura zgrada. Boravak u starom gradu omogućava vam spavanje u muzeju na otvorenom.

Vedado

havana

Komercijalni centar i jedan od najpopularnijih stambenih okrug Havane je Vedado. Ovaj deo grada je taj koji sadrži većinu restorana i mesta za izlazak. To je ujedno i najproamerički okrug grada. Postoji više severnoameričke arhitekture – uprkos dubokim političkim razlikama između Sjedinjenih Država i Kube. Na primer, zgrada Lopez Serano. Komšiluk je mesto noćnog života gde meštani dolaze na zabave u barovima i restoranima. Trg revolucije sa Spomenicom Hoseu Martiju, Napoleonov muzej, Univerzitet u Havani i Nekropola Kristofora Kolumba, jedno su od nezaobilaznih mesta u toj oblasti. Vedado nudi centralnu i idealnu poziciju za boravak u Havani i uvažavanje mnogih kontrasta ovog grada.

Sigurni smo da sa ova dva dela nećete napraviti grešku, no da izaberete i neki treći ne znači da nećete uživati u prelepoj Havani. Samo pre rezvervacije dobro pogledajte gde turisti najviše odsedaju i kakve su mere bezbednosti te gradkse četvrti.

Podeli:

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *